Notícia

La comunitat hongaresa d'Eslovàquia es manifesta contra la nova llei de llengües

La legislació que restringeix l'ús de les llengües minoritzades ha entrat en vigor aquest dimarts · Milers de persones mostren el seu rebuig a la Llei de la Llengua Estatal, la qual estableix que l'eslovac és l'únic idioma permès en els espais públics estatals com hospitals, escoles i oficines de l'administració.

La polèmica Llei de la Llengua Estatal d'Eslovàquia ha entrat finalment en vigor, malgrat les protestes de la comunitat hongaresa i l'empitjorament de les relacions entre Bratislava i Budapest. Milers d'hongaresos d'Eslovàquia es van concentrar ahir a l'estadi de futbol de Dunaszerdahely, una ciutat de majoria hongaresa al sud del país, mentre que alguns eurodiputats van manifestar-se davant l'embaixada eslovaca de Brussel·les, segons informa el lloc d'EBLUL.

La llei regula l'ús i la presència de la llengua eslovaca a les institucions i els espais públics, i els aspectes més controvertits són l'obligació d'utilitzar només l'eslovac a hospitals, escoles i oficines de l'Estat i l'amenaça de multar amb 5.000€ aquells funcionaris que no obeeixin aquesta llei. El Govern d'Eslovàquia ha assegurat que la llei compleix amb els estàndards europeus, i el ministre de cultura ha assegurat que la llei no penalitza l'ús de les llengües minoritzades, sinó que garanteix "el dret d'obtenir la informació [d'oficines públiques] al territori d'Eslovàquia en la llengua estatal". Entre les institucions internacionals, només l'Organització per la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) s'ha pronunciat sobre la qüestió, tot dient que la llei "respecta els drets de les minories", però ha mencionat també "les preocupacions i els riscos" que comporta la seva aplicació.

La comunitat hongaresa, que representa un 10% de la població d'Eslovàquia, veu la legislació com un intent d'erradicar la seva cultura. La manifestació d'ahir va ser convocada per la principal força política de la comunitat, el Partit de la Coalició Hongaresa (SMK) i per diverses organitzacions no governamentals. BBC cita les paraules de Peter Pazmany, d'SMK, que va declarar que la llei "no té sentit, només crea tensió entre la gent que havia conviscut pacíficament". Unes setmanes abans, el seu partit havia publicat un document explicant la seva oposició a la llei, basant-se en diversos tractats i documents internacionals, com la Carta Europea de les Llengües Regionals o Minoritàries (CELRM) i l'informe de la Comissió Europea Contra el Racisme i la Intolerància (ECRI) sobre Eslovàquia.

També s'ha queixat el Govern hongarès, el qual ha vist empitjorar les relacions amb Eslovàquia després que la setmana passada s'impedís l'entrada del president d'Hongria a territori eslovac, on pretenia assistir a un homenatge al rei Esteve I d'Hongria. Bratislava i Budapest, però, ja han anunciat la intenció de reunir-se aviat per començar a restablir les bones relacions.

Imatge: Hongaresos a Eslovàquia: en vermell, 50-100%, en groc, 10-50%, en blau 0-10% (Wikipedia).

Més informació: