Notícia

El darrer grup paramilitar lleialista nord-irlandès es desarmarà abans del febrer

La Comissió Internacional Independent de Decomís confirma que l'UDA seguirà les passes de l'UVF, que ha lliurat totes les seves armes · Ambdós grups van decidir abandonar la lluita violenta l'any 2007

"Hem rebut el compromís dels representants de l'UDA que completaran el decomís de les seves armes". La Comissió Internacional Independent de Decomís d'Irlanda del Nord ha confirmat que l'Associació en Defensa de l'Ulster (UDA, el darrer grup paramilitar lleialista que roman armat) i una escissió del mateix grup a South Antrim lliuraran els seus arsenals abans que acabi el mandat de la comissió, el proper mes de febrer. L'UDA va decidir abandonar l'ús de la violència el novembre de 2007.

L'informe de la Comissió, signat amb data de 4 de setembre, afegeix que l'altre gran grup paramilitar lleialista, la Força Voluntària de l'Ulster (UVF), ha completat el seu desarmament, un procés que l'organisme internacional va supervisar el passat mes de juny. L'UVF, com l'UDA, havia anunciat el 2007 que es desarmaria, un cop acceptat l'acord de pau per a Irlanda del Nord, signat pels principals partits nord-irlandesos.

En el bàndol republicà, l'Exèrcit Republicà Irlandès (IRA) va ser la primera organització a declarar que abandonava la lluita armada. Va ser l'any 2005, un moviment que va anar seguit pel desarmament de l'organització. No obstant, dues escissions seves (l'IRA de Continuïtat i l'IRA Autèntic) continuen oposant-se als acords de pau i duent a terme accions violentes.

Més informació:

Més informació sobre Irlanda a la fitxa i al dossier