Notícia

Amnistia denuncia el règim d'incomunicació dels detinguts a l'Estat espanyol

Segons l'organització internacional, és una pràctica que facilita la violació dels drets humans, perquè 'nega a la persona sotmesa el dret a un judici just' i 'pot constituir en sí mateix un tracte cruel, inhumà o degradant'.

El règim d'incomunicació al qual poden ser sotmesos els detinguts a l'Estat espanyol fa de la política de detenció espanyola una de les més estrictes d'Europa i incompleix els compromisos de Madrid amb el dret internacional pel que fa als drets humans. Ho diu Amnistia Internacional, que avui ha publicat un informe en el qual insta Espanya a que acabi amb el règim d'incomunicació.

Nicola Ducworth, directora del programa per Europa i Àsia Central d'Amnistia Internacional, ha declarat que "és inadmissible que a l'Espanya actual una persona detinguda per qualsevol raó desaparegui durant dies, com si se l'hagués empassat un forat negre". A més, la responsables de l'organització ha dit que la pràctica deriva en una falta de transparència que "pot utilitzar-se per ocultar violacions de drets humans.

A banda d'allò que pot encobrir la incomunicació, Amnistia assegura que aquest règim pot constituir "en sí mateix un tracte cruel, inhumà o degradant", per la qual cosa no s'ajusta a les normes internacionals.

Entre d'altres mesures, AI insta el Govern espanyol a abolir la incomunicació, permetre a qualsevol detingut la possibilitat de parlar amb un advocat sense presència policial, permetre al detingut escollir l'advocat que vulgui, i que aquest sigui present a l'interrogatori, permetre que el detingut sigui examinat per un metge i comunicar la detenció a la família del detingut, pràctiques que en cas d'incomunicació, l'Estat incompleix actualment.

Més informació: