Notícia

Els pobles indígenes brasilers s'organitzen per obtenir representació al Parlament federal

Els consells i assemblees estan cercant líders per presentar-se a les eleccions legislatives del 2010 · Es calcula que al Brasil hi viuen 700.000 indígenes, repartits en 220 ètnies i que parlen unes 180 llengües · Esperen obtenir cinc diputats i presència a les assemblees de la majoria dels Estats.

Els indígenes del Brasil han començat un procés d'organització per tal d'assegurar-se representació política directa a les properes eleccions legislatives, que han de tenir lloc el 2010. Segons ha informat Agencia Estado, les comunitats tribals han començat a escollir els seus candidats en forma d'eleccions primàries, si bé aquests no formaran un partit propi, sinó que es presentaran a les llistes de partits brasilers ja existents, com el Partit Verd (PV), el Partit dels Treballadors (PT) i el Partit Democràtic del Treball (PDT).

Alguns dels candidats ja han estat escollits, com és el cas de Júlio Macuxi, a Roraima, conegut per tot el moviment indígena del Brasil gràcies al seu lideratge en la qüestió de la unitat de la reserva Raposa Serra do Sol, el territori del nord del país que el Tribunal Suprem va considerar d'ús exclusiu per a la població indígena, tot forçant els colons arrossaires i grangers que hi vivien a abandonar la terra.

Els pobles autòctons brasilers, que es divideixen en 220 ètnies i agrupen a 700.000 persones arreu del país, segons dades oficials, calculen que poden arribar a obtenir fins a cinc diputats a la Cambra dels Diputats -d'un total de 513-, i trencar així la tradició que priva als indis l'accés a l'òrgan legislatiu brasiler. Només un indígena, Mário Juruna, ha aconseguit fer-se amb l'acta de diputat, concretament el mandat 1983-1987.

D'altra banda, el moviment polític indigenista intentarà també obtenir representants a les Assemblees Legislatives de 19 dels 26 Estats, aquells en els quals estan més organitzats, i que inclouen Roraima, Pará, Mato Grosso, Bahia, Pernambuco, Rio de Janeiro, São Paulo, Rio Grande do Sul i Distrito Federal, entre d'altres.

Fins ara, els indígenes no han tingut un pes específic dins de la política de partits, amb la modesta excepció de la política municipal, un camp en el qual l'any passat es van escollir cinc alcaldes i 90 regidors indígenes. Cal no oblidar que la població índia actual equival aproximadament al 0'2-0'4% de la població total brasilera, segons Minority Rights Group. Per això la seva principal eina de representació i influència han estat, fins ara les organitzacions intertribals, especialment l'organisme governamental FUNAI (Fundació Nacional Indígena).

Imatge: Indígenes de Raposa celebren la decisió, davant del Suprem (José Cruz/ABr).

Més informació: