Notícia

L'organització russa Memorial rep el premi Sakharov del Parlament Europeu

És un dels grups de defensa dels drets humans més compromesos de la Federació Russa · Una de les seves col·laboradores, Natàlia Estemírova, va morir assassinada el juliol passat, després d'anys de denúncia dels abusos al Caucas · El president de Memorial va atribuir el crim al cap de la república de Txetxènia, Ramzan Kadírov.

El Parlament Europeu ha fet públic avui el nom del guanyador del Premi Sakharov de la Llibertat de Pensament: l'organització pels drets humans a la Federació Russa, Memorial, un grup que treballa a tot el territori rus, i molt especialment a les repúbliques del Caucas, per documentar i denunciar els abusos i les violacions als drets humans. El president del Parlament Europeu, Jerzy Buzek, ha dit que "la gent que defensa els drets humans ha de ser lliure d'expressar-se". El premi de la cambra, que és de caràcter anual i consta de 50.000 euros, vol contribuir, segons ha declarat Buzek, "a acabar amb el cercle de por i violència que envolta els defensors dels drets humans a la Federació Russa".

Aquest premi simbolitza també un reconeixement implícit a l'activista i periodista russa Natàlia Estemírova, qui després de treballar durant una dècada amb Memorial, va ser assassinada en circumstàncies poc clares el mes de juliol passat. Estemírnova havia denunciat els bombardeigs, els segrestos, les execucions extrajudicials i les tortures soferts pels txetxens, i la impunitat que sovint acompanyen aquestes accions. Aquest fet l'havia convertida en una figura incòmoda per l'administració txetxena pro-Kremlin que, segons fonts de Memorial, havia arribat a amenaçar-la en diverses ocasions.

Després d'aquell succés, el president de Memorial, Oleg Orlov, va anunciar en un comunicat: "Sé, segur, qui és culpable de la mort de Natasha Estemírova, es diu Ramzan Kadírov, és el president de la República Txetxena". Uns mesos més tard, un tribunal rus va obligar Memorial a retractar-se d'aquestes acusacions i a pagar una indemnització econòmica a Kadírov. Malgrat tot, avui encara no s'ha esclarit l'autoria de la mort d'Estemírova.

Arran de l'anunci, Oleg Orlov s'ha mostrat "afalagat" i "agraït" pel premi, i ha dit que per a Memorial el reconeixement és per tot el moviment dels drets humans a Rússia. Però també s'ha mostrat pessimista pel que fa a la situació actual, "que va completament en la direcció oposada a la que ens agradaria veure". "Els mecanismes que funcionaven a principis dels noranta, ja no funcionen". La cerimònia d'entrega del premi tindrà lloc a Estrasburg el desembre vinent.

Més informació: