Notícia

Desenes d'uigurs han desaparegut després dels disturbis del juliol al Turquestan Oriental

El Govern xinès diu que no sap res de 43 persones detingudes per la policia l'estiu passat, segons denuncia Human Rights Watch · L'organització sospita que els casos documentats 'són només la punta de l'iceberg' · Xina ja ha sentenciat a mort dotze uigurs.

Human Rights Watch ha alertat aquesta setmana que desenes de persones d'ètnia uigur que van ser detingudes arran dels disturbis violents del juliol passat a Urumqi, al Turquestan Oriental, han desaparegut, sense que el Govern xinès ni la policia pugui informar-ne d'on són ni de quina és la seva situació. L'organització internacional ha registrat fins a 43 casos en els quals les famílies dels desapareguts asseguren que la policia va endur-se el seu familiar durant els escorcolls que van seguir els enfrontaments entre uigurs i xinesos d'ètnia han, i que des de llavors no n'han sabut res més.

Això, segons HRW, podria ser tan sols la "punta de l'iceberg", però la investigació és limitada i molts familiars no s'atreveixen a denunciar el seu cas. Segons el que ha pogut esbrinar l'organització, les batudes policials es van endur principalment nois joves, la majoria dels quals sobre la vintena, i alguns d'ells de dotze i catorze anys. El pretext per aquestes detencions era, segons els testimonis, la participació a les revoltes, de manera que els policies buscaven específicament els joves que tenien ferides o rascades, o bé aquells que no podien demostrar la seva coartada per als dies dels fets, encara que en d'altres casos van practicar arrestos sense cap motivació aparent.

En aquests 43 casos, els intents de les famílies d'esbrinar més informació sobre els detinguts ha estat infructuosa, i les autoritats han declarat no tenir cap coneixement sobre els desapareguts. Els responsables de HRW lamenten el comportament de fer desaparèixer persones, "impropi de països que aspiren al lideratge global". Exigeixen que Pequín informi immediatament sobre tots els detinguts -la mateixa organització calcula que els dies posteriors als fets van haver-hi més de mil arrestos- i que permeti una investigació independent sobre les protestes.

En aquest sentit, conviden l'Oficina de l'Alt Comissionat pels Drets Humans de l'ONU a liderar una investigació, i fan una crida als Estats Units i la Unió Europea a demanar explicacions a la Xina, plantejant fins i tot la possibilitat d'un bloqueig comercial fins que no s'esclareixin els fets.

Condemnats a mort
Pel que fa als detinguts identificats, Pequín ja ha començat a declarar culpables. La setmana passada va fer públic que dotze uigurs havien estat sentenciats a mort. Segons les autoritats xineses, els musulmans uigurs del Turquestan Oriental (Xinjiang, en la toponímia oficial xinesa) van ser els culpables dels disturbis que entre el 5 i el 7 de juliol del 2009 van enfrontar uigurs i han, provocant la mort d'unes dues-centes persones, la majoria de les quals van resultar ser d'ètnia han, segons les fonts oficials.

Més informació: