Notícia

Unicef reclama al Govern xilè que protegeixi els infants maputxes

Diversos menors van resultar ferits durant una intervenció de la policia a una comunitat maputxe de l'Auraucània · El conflicte entre les comunitats i el Govern persisteix en aquesta regió, on les ocupacions de terres per part dels maputxes han derivat en enfrontaments violents amb la policia.

Els infants i adolescents també són víctimes del "conflicte maputxe" que actualment té lloc a Xile. Així ho ha dit Unicef, l'organisme de les Nacions Unides que té com a objectiu protegir els drets dels menors. La representant xilena d'Unicef, Gary Stahl, ha expressat la seva preocupació "pels fets violents que afecten l'integritat física i psíquica de nens i adolescents d'ètnia maputxe". Stahl, que s'ha reunit amb representats del Govern de Xile, ha fet una crida perquè
l'executiu dugui a terme "investigacions imparcials" sobre els abusos dels nens maputxes.

L'alerta ha vingut després que el 16 d'octubre passat la policia assaltés una escola de la regió de l'Araucània, amb el resultat de dotze ferits per bales de perdigó i una trentena per asfíxia deguda a bombes lacrimògenes. La majoria d'aquests afectats van ser infants, segons va denunciar la Federació Internacional de Drets Humans (FIDH).

El Govern nega l'acusació, però les comunitats indígenes han presentat informes mèdics que demostren les acusacions. Durant la reunió amb ministres xilens, la delegació d'Unicef s'ha ofert per dur a terme una formació a les forces policials perquè respectin els drets dels infants durant les incursions a les comunitats maputxes, pràctica habitual a l'Araucània i que Unicef no ha valorat perquè "no és competència" de l'organisme de les Nacions Unides. Ha demanat, això sí, que el Govern "millori la instància de denúncia, perquè si la gent té por a denunciar, no hi pot haver una investigació". "Perquè no hi hagi una altra generació de xilens marcats per la violència", ha dit Gary Stahl, "hem de saber què ha passat i buscar una solució perquè no es repeteixi al futur".

L'Araucània, punt calent
La regió de l'Araucània, una de les quinze en les que es divideix el territori xilè, és el bressol dels maputxes i on les seves mobilitzacions són més actives. Aquestes es basen en bona mesura en la recuperació forçosa de les seves terres ancestrals, la majoria de les quals estan a mans de latifundistes. Aquestes ocupacions són reprimides amb violència per part de la policia xilena. El 13 d'agost passat un jove va morir com a conseqüència de les bales dels 'Carabineros' durant el desallotjament d'una propietat ocupada.

Més informació: