Notícia

El partit del primer ministre, guanyador a les eleccions municipals de Kosovo

Les primeres eleccions d'ençà de la declaració de la independència donen la victòria al Partit Democràtic de Kosovo · Les comunitats sèrbies del país es mobilitzen poc pels comicis, però eviten un boicot total.

Kosovo ha celebrat eleccions municipals aquest cap de setmana, la primera ocasió que ha portat els kosovars a les urnes des de la declaració d'independència del febrer del 2008. Tot i que encara no han sortit publicades les xifres oficials, els partits ja donen per fets els resultats a les principals ciutats del país. Així, la formació del primer ministre Hashim Thaçi, el Partit Democràtic de Kosovo (PDK), s'ha proclamat vencedor al conjunt de municipis del país. En una aparició pública després de les eleccions, Thaçi ha dit als seus seguidors que el seu partit ha guanyat a 20 dels 36 municipis. D'altra banda, el president de Kosovo, Fatmir Sejdiu, ha assegurat que la formació que lidera, la Lliga Democràtica de Kosovo (LDK) ha conquerit l'alcaldia de Prístina, la capital del país.

La majoria de mitjans de comunicació internacionals han destacat que les eleccions s'han fet de manera pacífica i tranquil·la, cosa que, junt amb un eventual informe positiu dels observadors internacionals, podria acostar Kosovo al reconeixement per part de nous Estats. El primer ministre va declarar, després de votar, que la votació de diumenge "confirma que el nostre país mereix la independència i tindre una perspectiva europea".

Un altre dels fets destacables ha estat la relativa participació de partits i votants serbis a les eleccions, que ha superat la majoria d'expectatives. Belgrad havia fet una crida a la comunitat sèrbia de Kosovo perquè boicotegés els comicis i no legitimés, deia, la independència unilateral de Prístina. A la pràctica, no hi ha hagut boicot, per bé que la participació de la comunitat sèrbia ha estat baixa fins al punt que, com publica el digital serbi B92.net, a algunes ciutats de majoria sèrbia com Štrpce i Novo Brdo les llistes albanokosovars han tingut més suport que les sèrbies. La participació al conjunt del país ha estat del 45%.

Més informació: