Notícia

Els diputats de l'il·legalitzat DTP kurd es mantindran a l'Assemblea de Turquia sota unes noves sigles

El Partit per la Pau i la Democràcia (BDP), creat el maig passat, serà el grup propi dels diputats kurds si compten amb el suport del diputat independent Ufuk Uras · Els kurds van amenaçar de deixar la cambra després que el Tribunal Constitucional tanqués el partit i suspengués de la vida política a 37 dels seus membres, entre els quals dos dels diputats a Ankara.

El Parlament de Turquia no es quedarà finalment sense la veu dels diputats kurds. Després d'una setmana moguda, arran de la il·legalització l'11 de desembre passat del Partit de la Societat Democràtica (DTP) per suposats vincles amb el PKK, els dinou diputats kurds que resten a la cambra han anunciat que s'uniran a una formació jove, el Partit per la Pau i la Democràcia (BDP), que fou creat fa uns mesos precisament per preparar el terreny davant d'un escenari com l'actual.

Dels vint-i-un diputats que tenia el DTP, els dos portaveus Ahmet Türk i Aysel Tuğluk van ser suspesos, i no podran dedicar-se a la política durant un període de cinc anys. Això feia que el nombre de representats a l'Assemblea quedés en dinou, és a dir, un per sota del llindar necessari per formar grup parlamentari. Per tot això, els ex-DTP havien amenaçat en boicotejar la cambra i sortir del Parlament, deixant a zero la representació kurda, posant en qüestió el procés de pau del primer ministre Recep Tayyip Erdogan i fins i tot forçant eleccions anticipades, ja que la legislació obliga el Parlament turc a convocar eleccions si se superen els 28 escons buits. Amb la retirada dels 21 kurds, la xifra total es quedava en 27.

Finalment, els dinou parlamentaris restants han optat per unir-se al Partit per la Pau i la Democràcia i podran fer-ho amb grup propi si sumen un diputat independent que els permeti arribar als 20 requerits. El candidat més ben situat per fer aquest pas és Ufuk Uras, que ha declarat que "com a diputat que ha defensat la pau, la igualtat, la germanor i la idea de resoldre la qüestió kurda al Parlament, vull que tots els electors i totes les persones sàpiguen que no dubtaria en fer les passes necessàries en aquest període crucial", segons informa SETimes.com.

Imatge: Ahmet Turk, exportaveu del DTP, ha estat inhabilitat pels propers cinc anys.

Més informació:

Més informació a la fitxa del Kurdistan i al dossier Pobles i nacions d'avui: Kurdistan.