Notícia

Xipre, s'esgoten les oportunitats per a la reunificació

Els Governs de la part grega i turca de l'illa mediterrània comencen la última ronda de converses abans de les eleccions presidencials a la República Turca de Xipre del Nord · Els grecoxipriotes han rebutjat una proposta del bàndol turc, i encara queden per tractar temes espinosos com les fronteres i la propietat de la terra.

Un cert to d'emergència acompanya les informacions sobre la ronda de converses que aquests dies té lloc entre grecoxipriotes i turcoxipriotes. L'enèsima trobada pot ser la darrera oportunitat perquè les dues meitats de l'illa mediterrània arribin a una solució pactada al conflicte que les ha enfrontat durant trenta anys. Però la història recent de la qüestió xipriota mostra un recorregut descendent: des de la victòria, el 2008, del comunista grecoxipriota Demetris Christofias, favorable a la reunificació igual que el seu homònim turcoxipirota, Mehmet Ali Talat, fins a la poca productivitat de les darreres reunions del 2009, els ànims s'han apagat, i molts -l'ONU, que monitoritza el procés, en primer lloc- miren amb temor la data de l'abril del 2010, quan la República Turca de Xipre del Nord celebrarà eleccions presidencials. Pot ser que Ali Talat no repeteixi en el càrrec i que el substitueixi un president menys predisposat a treballar per la reunificació, un extrem del tot probable, si tenim en compte que les darreres eleccions legislatives les va guanyar el conservador Partit d'Unitat Nacional (UBP).

Les reunions d'aquest mes es fan en dues fases: des d'ahir fins demà, i del 25 al 27 de gener. Després, s'aturarà el procés per permetre a Ali Talat preparar la campanya electoral de cara a les presidencials. La present ronda va tenir un pas previ diumenge, quan els negociadors turcoxipriotes van fer una proposta al cantó grec que donava molta sobirania a cadascuna de les dues regions, cosa que els grecoxipriotes van titllar de "provocació", perquè la proposta "parla de dos estats separats en el marc d'una confederació". Christofias, favorable a una solució federal, amb un sol Estat i una sola ciutadania, va fer una crida a Turquia a "ser raonable" i avançar cap a un compromís amb la reunificació, ha explicat el corresponsal de l'Irish Times.

Hi ha molts d'altres temes en els quals les parts tenen dificultats a arribar a un acord. Es tracta, sobretot, de la propietat de les terres que van canviar de mans durant la invasió turca del 1974, el traçat de la frontera i la relació amb Turquia. Per això, les qüestions prioritàries ara mateix son altres de menys controvertides, com l'economia, l'estructura institucional i la política europea.

Més informació: