Notícia

La Xina i el dalai lama reprenen converses després de 15 mesos de silenci

Representants del líder tibetà s'entrevisten amb les autoritats xineses · La darrera vegada que es van trobar fou el novembre del 2008, quan les negociacions es van encallar per la negativa de Pequín d'acceptar una major autonomia per al Tibet i després dels disturbis a Lhasa arran dels Jocs Olímpics d'aquell estiu.

Nou capítol en el procés de resolució del conflicte tibetà. Aquest cap de setmana un grup de cinc representants del dalai lama es reuniran amb les autoritats xineses per mirar de recuperar el fil de la ronda de converses que va començar l'any 2002, i que va ser interromput el novembre de l'any 2008 sense resultats tangibles i després d'un any ple de tensions polítiques i disturbis als carrers de les ciutats tibetanes -els pitjors dels darrers vint anys-, coincidint amb els Jocs Olímpics de Pekín.

La principal variable d'aquesta etapa serà l'actitud del Govern xinès. De fa temps, el moviment tibetà, liderat pel dalai lama, ha abandonat la reivindicació de la independència del Tibet, i les seves demandes es resumeixen en una major autonomia que permeti al país tibetà protegir la seva cultura i garantir la seva sobirania. A Pequín, per la seva banda, no s'han cansat de repetir que el dalai lama fa una campanya "encoberta" per la independència del país, i alhora es mantenen ferms en renunciar a qualsevol concessió política en forma d'autonomia. Les autoritats xineses argumenten que no es tracta d'un conflicte ètnic, sinó de desigualtat econòmica.

Ara caldrà veure si, en les converses que començaran aquest cap de setmana, es detecta algun canvi d'actitud per part dels negociadors xinesos, extrem difícil donat el poc espai per a l'autocrítica per part de Pequín. Després de les converses de 2008, la Xina va dir que mai acceptaria l'autonomia reivindicada pel dalai lama i, encara més, va descriure el sistema actual com "perfecte" i sense cap altra alternativa, segons va explicar llavors The Guardian.

Més informació: