Notícia

Ban Ki-moon demana un esforç als líders xipriotes per arribar a un acord

El secretari general de les Nacions Unides s'ha desplaçat a l'illa mediterrània per forçar una pacte per la reunificació, arran del bloqueig de les converses entre turcoxipriotes i grecoxipriotes · Els respectius presidents han anunciat 'progressos' durant el cap de setmana, però les divergències continuen vives.

Ban Ki-moon, secretari general de l'Organització de les Nacions Unides, ha viatjat aquest cap de setmana a Xipre per mirar de donar l'impuls definitiu a les converses de reunificació de l'illa. El diplomàtic sud-coreà ha alertat a Nicòsia que els passos fets fins ara són insuficients, i ha fet una crida a "encara més coratge i determinació durant el període que ve, per tal de portar aquestes converses a una solució amb èxit", segons informa Reuters.

El president de la República grecoxipriota, Demetris Christofias, i el seu homòleg turcoxipriota, Mehmet Ali Talat, han mantingut una nova ronda de converses durant la darrera setmana, la segona del mes de gener i l'enèsima des de la represa del procés de pau, l'any 2008. Aquest dissabte, Ali Talat va assegurar que "hi ha persones dels dos costats que volen la pau, i que treballen per la pau", i va expressar la seva confiança en trobar una sortida satisfactòria "a través de compromisos mutus".

També es mostraven optimistes al costat grecoxipriota, quan un portaveu del Govern definia l'estat de les converses com la "consecució de noves convergències en molts aspectes, que poden ser vistes com un progrés". També advertia que "convergències" no signifiquen encara un "acord".

Més informació: