Notícia

Avenços mínims a la reunió entre la Xina i representants del dalai lama

El Govern xinès reitera la seva oposició envers qualsevol tipus d'autonomia, i nega al dalai lama la condició de representant del poble tibetà · Els enviats que han participat a les converses assenyalen alguns tímids canvis en la postura xinesa, com per exemple la inclusió de tots els territoris tibetans sota una mateixa política.

La novena ronda de converses entre el Govern xinès i els representants del dalai lama, líder espiritual del Tibet, han acabat amb uns resultats molt i molt discrets. Pequín ha reiterat el seu rebuig complet a qualsevol ampliació d'autonomia per a la regió, tot advertint que "les qüestions que afecten el territori i la sobirania de la Xina no són negociables i no es faran concessions". No només això, sinó que ha insistit en deslegitimar el líder budista com a interlocutor vàlid per a assolir un acord sobre l'estatus del Tibet.

D'aquesta manera, la represa de converses, que van començar l'any 2002 i es van aturar el 2008, tindrà poques conseqüències immediates de cara a la situació dels drets dels tibetans a la Xina.

Tanmateix, els enviats del dalai lama que han participat a les converses d'aquesta setmana han evitat mostrar una actitud crítica amb el Govern de la Xina, i assenyalat un petit canvi en l'enfocament de les autoritats xineses envers la qüestió tibetana, que "per primera vegada inclou totes les regions tibetanes", i no només la Regió Autònoma. Els diplomàtics es referien no només a les converses d'aquest cap de setmana, sinó també a una conferència oficial que el Govern xinès va celebrar a mitjans del gener passat, en el qual s'establien objectius pel desenvolupament de tot el territori tibetà, una sèrie de mesures que segons els tibetans "més enllà de l'eslògan polític, molts temes que s'han prioritzat [a la conferència] són similars a les necessitats bàsiques del poble tibetà que assenyalem al nostre memoràndum", en declaracions recollides per Reuters.

Amenaces als Estats Units

Si hi ha una cosa que posa nervioses les autoritats xineses, és que es consideri el dalai lama com a representant del poble tibetà. Per a Pequín, aquest paper no correspon a ningú més que al Govern de la Regió Autònoma Tibetana, i per això quan el dalai lama -que encapçala el govern tibetà a l'exili a Dharamsala, a l'Índia- participa en qualsevol mena d'activitat diplomàtica, la Xina s'exclama i invoca tota mena d'amenaces. Aquest cop li ha tocat al president dels Estats Units, Barack Obama, que ha escoltat les advertències del Govern xinès, segons el qual una reunió entre l'administració nord-americana i el líder tibetà "minarien greument els fonaments polítics de la relació entre Xina i els Estats Units". És previst que el dalai lama viatgi als Estats Units durant els propers dies, i l'entrevista amb el líder espiritual no es pot descartar, si bé altres caps d'Estat han renunciat a fer-ho en ocasions similars, com a conseqüència a les pressions xineses.

Més informació: