Notícia

Gal·les farà un referèndum sobre l'increment del seu autogovern

La pràctica totalitat de diputats a l'Assemblea gal·lesa han votat a favor de preguntar a la ciutadania si cal transferir més competències a Cardiff · No s'ha acordat la data per celebrar el referèndum, però és segur que no tindrà lloc fins després de les eleccions legislatives al Regne Unit, que s'han de celebrar abans d'aquest estiu.

Sense sorpreses, l'Assemblea de Gal·les ha donat suport a la celebració d'un referèndum per ampliar el procés de transferència de competències de Londres a Cardiff, de manera que, Gal·les pugui no només legislar sobre més matèries, sinó també fer-ho sense la haver d'obtenir el permís de Westminster. Així ho han votat 53 d'un total de 60 diputats, que d'aquesta manera han passat el relleu al poble gal·lès perquè decideixi si vol dur el procés de 'devolution' als nivells dels quals gaudeix Escòcia.

D'acord a la votació aprovada avui, el primer ministre Carwyn Jones haurà de traslladar la petició al secretari d'estat per Gal·les, Peter Hain, el qual al seu torn haurà d'esbossar una resolució amb la proposta del referèndum per a ser votada al Parlament britànic i a l'Assemblea de Gal·les.

Es tracta d'un pas important en la història de l'autogovern gal·lès, que va començar amb l'establiment d'una Assemblea legislativa pròpia el 1999, però amb poders limitats, i que és resultat del compromís de la coalició de govern entre laboristes i Plaid Cymru per celebrar un referèndum que permeti ampliar l'autogovern abans de les properes eleccions gal·leses, el 2011.

Precisament la qüestió de la data ha hagut de ser ignorada durant la votació, ja que les pretensions de laboristes i independentistes de fer el referèndum durant el mandat actual xoquen amb la condició que conservadors i liberaldemòcrates han posat per donar suport a la moció: que no coincideixi amb la data de les eleccions gal·leses.

Més informació:

Més informació a la fitxa de Gal·les i al dossier Pobles i nacions d'avui: Gal·les.