Notícia

Nous enfrontaments armats entre l'exèrcit senegalès i grups independentistes de Casamance

Almenys tres soldats han mort durant les operacions dels darrers dies · El president del Senegal, Abdoulaye Wade, es mostra partidari del diàleg amb grups rebels moderats · Els independentistes, fortament dividits, no estan d'acord en quin interlocutor volen enviar a Dakar · L'acord de pau de 2004 no ha aconseguit amb el conflicte.

L'exèrcit del Senegal ha començat una nova campanya militar contra el Moviment de les Forces Democràtiques de Casamance (MFDC) la principal organització armada independentista d'aquest territori senegalès, situat entre les fronteres de Gàmbia i Guinea Bissau. Els enfrontaments violents, que des de dijous passat han provocat la mort d'almenys tres soldats senegalesos i n'han ferit nou més, han posat de manifest una vegada més la situació de conflicte de baixa intensitat que es viu a Casamance d'ençà de l'acord de pau fracassat del 2004.

Després de les incursions de la setmana passada, el president del Senegal, Abdoulaye Wade, va anunciar que estava disposat a asseure's a la taula de negociació amb els independentistes "que volen la pau", tot descartant els rebels "extremistes". Més concretament, Wade va dir que estava disposat a reunir-se amb César Badiate, considerat un dirigent de l'ala "moderada" de l'MFDC, i alhora va posar com a exemple amb qui no es reuniria: Salif Sadio, un altre cabdill independentista.

El context d'aquestes declaracions és el d'una forta divisió dins de l'MFDC, que ha estat la força hegemònica independentista des de l'esclat del conflicte, l'any 1982. D'ençà de la mort del seu líder històric, Diamacoune Senghor, l'any 2007, tot un seguit de corrents crítics i escissions han debilitat el moviment i han significat una trava important per al procés de pau que van signar el 2004 Wade i Senghor.

Ara, mentre l'exèrcit senegalès colla els rebels amb la intenció d'eliminar les diverses bases que tenen sobre el territori, hi ha una dificultat manifesta de trobar un interlocutor vàlid per continuar avançant en el procés de pau. Segons explica France Presse, al rerefons de la violència d'aquests dies hi ha l'oposició al lideratge de Badiate, precisament per voler establir un diàleg amb Dakar.

Més informació: