Notícia

Les ètnies del Caucas del Nord, entre els pobles més amenaçats del planeta

La Federació Russa és el primer Estat europeu a la llista dels principals repressors del món, que lideren Somàlia, el Sudan i l'Iraq · A més, Moscou avança posicions respecte anys anteriors, com també ho fan la Xina, Tailàndia i Veneçuela, entre d'altres · Són les dades que es desprenen de l'informe anual 'Pobles amenaçats', que publica Minority Rights Group.

Rússia és l'Estat europeu que ocupa un lloc més destacat a la llista Peoples under threat ('Pobles amenaçats'), publicada un any més per l'organització internacional Minority Rights Group (MRG). És un rànquing que considera diverses variables de cada estat relacionades amb la violència -conflictes d'autodeterminació, genocidis previs, nombre de refugiats, estabilitat política, entre d'altres- per establir una puntuació final. Com més alta és la puntuació, més amenaçades es troben les minories de l'Estat en qüestió.

Txetxens, ingúixos, i la resta d'ètnies del Caucas del Nord, però també gitanos, jueus i alguns pobles indígenes són els col·lectius amenaçats a la Federació Russa, que se situa en la posició número 16 de la llista després d'avançar set posicions respecte l'any passat. MRG hi identifica cinc conflictes relacionats amb l'autodeterminació, dos conflictes armats i un genocidi previ.

Els altres pobles amenaçats dins del continent europeu, segons la classificació de MRG, són aquells que són minoria dins de Geòrgia, Bòsnia i Hercegovina, Sèrbia, Turquia, l'Azerbaidjan i Armènia.

D'altra banda, la llista d'Estats més repressors amb les seves minories l'encapçalen Somàlia, que repeteix la primera posició, el Sudan, que avança del tercer al segon lloc, i l'Iraq, que passa del segon al tercer. El rànquing dels deu primers marca una preeminència clara dels Estats asiàtics i africans (sis i quatre, respectivament).

Els que Estats que més pugen

En la lectura de les dades, MRG posa un èmfasi especial a l'escalada de posicions dels Estats dins del rànquing, independentment de la seva posició relativa. L'organització explica que els precedents mostren com "els països que han escalat ràpidament a la classificació, han acabat essent l'escenari de flagrants violacions dels drets humans". En aquest capítol hi destaquen el Sudan, per l'empitjorament de les tensions entre el nord i el sud, Rússia, Filipines, el Iemen, Geòrgia i, molt especialment, Tailàndia i Veneçuela, que pugen 17 i 11 posicions cadascun.

La marginació com a causa principal del conflicte

Minority Rights Group alerta del perill d'exagerar, d'ençà dels atacs de l'11 de setembre de 2001 als Estats Units, la dimensió religiosa dels conflictes. Malgrat que sovint hi hagi factors religiosos, l'arrel principal de la majoria de conflictes resideix "en la marginació econòmica dels pobles a llarg termini i les seves aspiracions per una major autonomia". Reduir l'explicació dels conflictes a la qüestió religiosa, ha permès a governs d'arreu del món "justificar la repressió violenta de les minories sota la bandera de la guerra contra el terrorisme". A més, diu l'informe, "això facilita l'agenda dels extremistes islàmics, els quals poden comptar amb impactes que van més enllà de les seves limitades capacitats militars". I, en última instància, amb aquest comportament els conflictes acaben esdevenint religiosos, la qual cosa en dificulta molt la seva resolució.

Més informació: