Notícia

L'Iran executa cinc presos polítics, quatre dels quals d'ètnia kurda

Havien estat acusats de pertànyer al PKK i el PJAK, i per tant de ser 'enemics de Déu', una ofensa castigada amb la pena capital · Les organitzacions de drets humans diuen que els executats no han tingut un judici just, i han estat víctimes de tortures i confessions forçades · L'Estat s'ha negat a retornar els cossos a les famílies.

El país persa ha fet créixer una vegada més el lamentable registre que el converteix en un dels Estats del món que més execucions duu a terme al cap de l'any. Aquest cop les víctimes han estat cinc presos polítics, quatre dels quals eren kurds, i tots ells ciutadans de l'Iran que les autoritats han acusat de terrorisme. Des del judici fins a l'aplicació de la pena capital, el procés ha estat envoltat de nombroses irregularitats, com l'absència d'un jurat durant el judici, l'any 2008, o el fet que no es va informar de l'execució als acusats, ni tampoc els seus advocats, ni la seva la família, la qual cosa és una violació de la llei iraniana. Després de l'assassinat, el passat 9 de maig, les autoritats de l'Iran s'han negat a tornar els cossos a les famílies, per temor a manifestacions multitudinàries durant el seu enterrament.

Amnistia Internacional explica que els acusats no van tenir un judici just, i considera provat que tres d'ells van ser torturats, i els altres dos forçats a "confessar" sota coacció. Dels quatre kurds, Farzad Kamangar, Ali Heydarian i Farhad Vakili estaven acusats de pertànyer al Partit dels Treballadors del Kurdistan (PKK), mentre que Shirin Alam-Holi, de 28 anys i l'única noia del grup, va ser acusada de ser membre del Partit per a la Vida Lliure al Kurdistan (PJAK), considerat una organització terrorista per l'Estat iranià.

Una altra organització internacional, Human Rights Watch, considera que les execucions "són el darrer exemple de l'ús injust que el Govern fa de la pena de mort contra els dissidents de les minories ètniques". Un dels seus portaveus, Joe Stork, explica que el poder judicial del país de manera rutinària "acusa dissidents kurds, incloent-hi activistes de la societat civil, de pertànyer a grups armats separatistes, i els sentencia a mort en un intent d'acabar amb la dissidència".

El cinquè executat, Mehdi Eslamian, estava acusat de donar assistència financera en un atemptat contra una mesquita l'any 2008.

L'Iran, un dels quatre Estats per on s'estén el Kurdistan, és el segon país del món que més execucions ha fet durant l'any 2009, amb un mínim de 388, i superat només per la Xina. Actualment hi ha disset activistes kurds que es troben al corredor de la mort per acusacions similars a les dels cinc executats d'aquesta setmana.

Més informació: