Notícia

Salva Kiir és investit president del Sudan del Sud

El líder de l'SPLM portarà el país cap al referèndum d'independència, a principis del 2011 · L'exguerriller va obtenir el 93% dels vots a les eleccions de l'abril passat · Kiir ja ha encapçalat el Govern provisional del país durant els darrers cinc anys, arran de l'acord de pau de 2005 que va posar punt i final a la guerra civil · Les autoritats de Kenya i Uganda, presents a la cerimònia.

El Sudan del Sud ha estat l'escenari d'una passa més cap a la independència de Khartum. Aquest divendres, Salva Kiir, líder rebel independentista de l'SPLM i president de facto del país d'ençà del procés de pau engegat fa cinc anys, ha estat investit president pel següent mandat, en el transcurs del qual se celebrarà el referèndum d'autodeterminació del país que, molt probablement, portarà al naixement d'un nou Estat al continent africà.

Les eleccions del passat més d'abril al Sudan van ser tot una mostra de la secessió a la que s'acosta l'Estat africà. El president sudanès Omar al-Baixir va revalidar el càrrec, sense l'oposició dels rebels sudistes, que van boicotejar les eleccions presidencials al nord. A les províncies del sud, Salva Kiir va guanyar amb un ampli marge: un 93% dels vots, molt lluny del 7% dels vots obtinguts pel candidat dissident de l'SPLM Lam Akol.

Durant el discurs d'investidura, Kiir es va mostrar convençut que el Sudan del Sud escollirà la independència l'any que ve, i va assenyalar al-Baixir com el responsable del creixement de l'independentisme, perquè "els nostres companys [el partit del president] no han tingut pressa per fer de la unitat una realitat. Ara que s'ha esgotat el temps, s'ha estès el pànic".

El president sudista també va mencionar les lluites entre diversos grups del Sudan del Sud, de les quals va acusar Khartum de ser-ne l'instigador, en una suposada tàctica per impedir la celebració del referèndum.

Segons l'acord de pau del 2005, el plebiscit s'hauria de celebrar abans del gener del 2011, moment en el qual seran especialment importants els suports del nou Estat entre els països veïns. En aquest sentit, els assistents a la cerimònia d'investidura de Kiir dónen pistes: hi eren el vicepresident de Kenya, Kalonzo Musyoka, i també el president d'Uganda, Yoweri Museveni.

Més informació: