Notícia

Llum verda del Parlament a la iniciativa per un referèndum d'independència

Segons la nova Llei de consultes, ara caldrà que almenys un 3% de la població de Catalunya firmi a favor de la proposta, i a continuació s'haurà de debatre a la cambra catalana · La mesa del Parlament ha decidit tramitar la iniciativa amb els vots de CiU, ERC i ICV-EUiA, mentre que PSC, PP i C's s'hi han oposat.

Els partidaris del referèndum sobre la independència de Catalunya han superat avui el primer escull, amb l'admissió a tràmit per part de la mesa del Parlament de la iniciativa popular presentada fa dues setmanes per Uriel Beltran i Alfons López Tena, dues de les cares visibles del moviment de les consultes populars sobre la independència que des del setembre passat s'estan celebrant a centenars de municipis del Principat de Catalunya.

Els vots a favor dels membres de CiU, ERC i ICV-EUiA han estat suficients perquè la IP passi a la següent fase, en què els seus promotors hauran de recollir unes 220.000 signatures a Catalunya en un termini de sis mesos. Si això s'aconseguís, el Parlament haurà de celebrar un ple en què els diputats debatran i votaran la convocatòria d'un referèndum sobre la independència, amb la pregunta: 'Esteu d'acord que el Parlament de Catalunya porti a terme les iniciatives necessàries per a fer efectiva la voluntat popular, per tal que la nació catalana esdevingui un estat de dret, independent, democràtic i social integrat en la Unió Europea?'.

Si la cambra hi dóna el suport per majoria absoluta, la decisió estarà en mans del Govern espanyol, que, sota la Llei de consultes, es reserva el dret d'autoritzar o no la celebració del referèndum.

Utilitzar la Llei de consultes

Amb aquest moviment, el referèndum d'independència es posa en situació d'estrenar la Llei de consultes, aprovada el passat mes de març amb els vots del tripartit, mentre que CiU hi va votar en contra per la necessitat d'una autorització per part de l'Estat. En el cas del referèndum d'independència, es tramitarà com una reforma de la Constitució, per la qual cosa el Parlament té competència.

El PP i el PSC ja han dit que demanaran al Consell de Garanties Estatutàries que dictamini sobre aquesta IP, la qual cosa podria endarrerir el procés.

Imatge: Parlament de Catalunya (Flickr - Montse Poch).

Més informació: