Notícia

Sri Lanka va executar líders tàmils malgrat la seva rendició

El ministre noruec Erik Solheim va negociar la rendició dels rebels, però l'exèrcit singalès els va assassinar durant l'ofensiva final de la guerra, el maig del 2009 · Colombo, que nega les acusacions de Noruega, s'ha oposat a deixar entrar al seu territori una comissió d'experts de l'ONU.

El Govern noruec, un dels principals actors en la mediació internacional del conflicte tàmil a Sri Lanka, ha revelat aquesta setmana que l'exèrcit singalès va executar els quadres dirigents dels Tigres d'Alliberament de Tàmil Eelam (LTTE), malgrat que aquests havien anunciat la seva rendició, facilitada per Noruega.

Ho ha explicat el ministre noruec de Desenvolupament Internacional, Erik Solheim, segons el qual alguns líders guerrillers van seguir la recomanació del diplomàtic i van alçar la bandera blanca, poques hores d'aparèixer morts, a la fase final de l'ofensiva militar singalesa contra els independentistes tàmils.

Des de Colombo, l'executiu d'Sri Lanka ha negat les acusacions, com ja ho havia fet en el passat el llavors general militar Sarath Fonseka -ara opositor polític-. L'LTTE també havia explicat que els seus líders B. Nadesan i S. Puleedevan havien estat executats a sang freda.

Comissió de les Nacions Unides

Amb l'objectiu d'esclarir els fets ocorreguts durant les últimes setmanes de combat entre l'exèrcit d'Sri Lanka i els Tigres Tàmils, la setmana passada es va anunciar la creació, per part de l'ONU, d'una comissió especial per investigar si hi havia hagut abusos en qualsevol dels dos bàndols, i per estudiar també si el Govern singalès havia establert investigacions serioses sobre els fets.

Colombo, però, ja ha manifestat la seva negativa a cooperar, i ha anunciat a través del seu ministre d'Exteriors, GL Peiris, que no deixaran entrar el grup de diplomàtics enviat per l'ONU.

Més informació: