Notícia

La plataforma sobiranista Causa Galiza comença una campanya per l'autodeterminació

Les forces independentistes rebutgen la via de la reforma estatutària, que PP, PSdG i BNG intentaran de nou , i aposten per “l'acumulació de forces al voltant de la reivindicació autodeterminista” · El grup farà actes al desembre per denunciar la Constitució espanyola

La iniciativa popular Causa Galiza va anunciar al començament de setembre l'inici d'una extensa campanya per l'autodeterminació que es desenvoluparà en els propers mesos a les comarques d'arreu del país. Des de la plataforma, que aglutina les principals forces independentistes gallegues, es va assenyalar l'autodeterminació "com l'única solució pel desenvolupament socio-econòmic de Galícia davant la insuficiència del marc constitucional espanyol".

La campanya sorgeix com a resposta als tres grups amb representació al Parlament gallec (PP, PSdG i el BNG) que, coincidint amb el començament del nou curs polític, van anunciar la intenció d'aprofundir en aquest any en el debat sobre la reforma de l'Estatut d'autonomia. Un debat que es va avortar durant el govern bipartit PSdG-BNG, ja que no hi va haver cap tipus de consens al voltant d'un futur text estatutari.

Segons Olalha Barro i Leonardo F.Campos, portaveus de Causa Galiza, la sentència del Tribunal Consitucional sobre la reforma de l'Estatut català "deixa clars els límits que l'Estat espanyol marca per un suposat aprofundiment de l'autogovern a través del marc juridicopolític vigent". Per Causa Galiza, la superació d'aquest marc "passa per l'acumulació de forces a la societat gallega al voltant de la reivindicació autodeterminista" amb l'objectiu del reconeixement d'aquest dret per a Galícia. En aquest sentit, des de la plataforma s'ha iniciat una roda de contactes amb els sindicats gallecs i altres forces sobiranistes amb l'objectiu de recuperar "el suport i la força de la societat civil i la ciutadania gallega, la tradició de lluita contra la via estatutària dels anys 70". La plataforma vol posar el contrapunt "al discurs autonomista del BNG, que hores d'ara no arriba a les reivindicacions bàsiques que considerem que el nacionalisme gallec va tenir històricament". Els portaveus van acabar la roda de premsa dient que "l'emigració, la desocupació, la precarització dels serveis públics i la destrucció del territori són la conseqüència directa d'un model esgotat, la via estatutària".

Treball des l'any 2007

La plataforma Causa Galiza va néixer el juny del 2007 amb la intenció d'aglutinar les diferents forces de l'independentisme gallec a l'esquerra del BNG durant el seu pas per la Junta de Galícia. Els seus objectius són socialitzar el dret d'autodeterminació dins de la societat gallega i rebutjar la proposta de la reforma de l'Estatut. Des de la seva fundació han organitzat la manifestació del Dia da Patria (el 25 de juliol) i altres actes com manifestacions el 6 de desembre contra la Constitució espanyola o l'acte d'homenatge als màrtirs del Carral (considerat segons el nacionalisme gallec com el començament de la conformació del sobiranisme gallec). En els propers mesos organitzaran dos actes nacionals contra la Constitució espanyola, els dies 6 i el 21 de desembre, per commemorar el 30è aniversari del rebuig d'un 70% de la població gallega al referèndum sobre l'Estatut d'autonomia del 1980.

Més informació: