Notícia

Liu Xiaobo, un Nobel a favor de l'autonomia del Tibet

L'intel·lectual reclama des de l'any 2000 que es respectin els drets nacionals del poble tibetà · El guardonat propugna que la Xina es democratitzi i esdevingui una república federal · El dalai-lama i el Parlament del Tibet a l'exili feliciten Liu per la distinció rebuda

L'atorgament del premi Nobel de la Pau a l'escriptor i presoner polític xinès Liu Xiaobo ha servit per col·locar a la primera plana de l'actualitat mundial l'existència, al si de la Xina, d'una dissidència que reclama canvis democràtics i de respecte pels drets humans. Val la pena, però, aturar-se un moment a repassar alguns dels escrits de Liu sobre la qüestió del Tibet, per adonar-se que també hi ha veus xineses que propugnen un altre tipus d'enfocament de la qüestió tibetana.

Va ser ara fa deu anys que Liu va publicar un breu article, "El dret a l'autogovern", en què criticava obertament la posició de Pekín en relació amb el Tibet, el Turquestan Oriental i Taiwan. El text, que es pot consultar en xinès al web del PEN Center Xinès Independent (del qual Liu és president), defensava que acordar l'autonomia a determinats territoris pot ajudar a solucionar les tensions nacionals que hi tenen lloc. Liu recalcava que la Xina és un país "multiètnic" i donava suport a la demanda del dalai-lama d'una autonomia "genuïna" per al Tibet. A més, el premi Nobel també criticava alguns defensors dels drets humans a la Xina, que, en la seva opinió, quan havien de referir-se a la qüestió tibetana "dubtaven" o bé directament s'arrengleraven amb el "xovinisme han", l'ètnia majoritària de la Xina.

La Carta 08 i la demanda d'un Xina federal

La posició política de Liu sobre el Tibet va concretar-se encara més el 2008, quan ell i uns altres 350 intel·lectuals i activistes xinesos van signar i presentar la Carta 08, un manifest a favor de la reforma de l'Estat xinès. La Carta 08 reclamava la democratització del país, la separació de poders, garanties per a la protecció dels drets humans i llibertat d'assemblea, associació, religió i expressió. Pel que fa a l'arquitectura de l'Estat, el manifest reivindicava l'establiment d'una "República Federal de la Xina" que permetés la "prosperitat comuna de tots els grups ètnics". Sense dir-ho literalment, s'entenia que els signataris de la Carta 08 defensaven que el Tibet i el Turquestan Oriental assolissin un ampli marge d'autonomia com a estats integrants d'aquesta federació xinesa. Alhora, la Carta 08 també esmentava un altre objectiu, "protegir els sistemes lliures de Hong Kong i Macau".

Va ser, precisament, la publicació de la Carta 08 el que va costar a Liu l'empresonament, amb una condemna a 11 anys de presó.

Els tibetans feliciten Liu per l'obtenció del premi

I mentre el Govern xinès ha reaccionat irat a la distinció del dissident, les autoritats tibetanes a l'exili l'han felicitat. Al capdavant d'elles, el dalai-lama s'ha congratulat del reconeixement a les "creixents veus entre el poble xinès" a favor de les "reformes polítiques, legals i constitucionals". El líder tibetà ha demanat a Pekín que alliberi Liu Xiaobo i els altres presoners de consciència que hi ha a la Xina. El Parlament tibetà a l'exili s'ha sumat al reconeixement de la tasca de Liu i ha destacat el suport del guardonat a la proposta autonòmica del dalai-lama.

Més informació: