Notícia

La regió de Sandzak viu tensions entre les comunitats bosniana i sèrbia

Centenars de persones surten al carrer cridant “Sandzak no és Sèrbia” arran del resultat d'un partit internacional de bàsquet · Des de la victòria de Muamer Zukorlic a les eleccions al Consell Nacional Bosnià s'han intensificat les tensions · Enfrontaments entre la policia i manifestants musulmans per un litigi de terres

El passat 11 de setembre es disputaven les semifinals del mundial de bàsquet entre les seleccions de Turquia i Sèrbia. L'amfitriona selecció de Turquia va derrotar a la selecció balcànica en un emocionant partir que es va decidir en l'últim segon. Arreu del país va haver-hi esclats d'alegria i de celebració, però també a Sèrbia es va celebrar amb entusiasme la victòria turca. Concretament a la ciutat de Novi Pazar dins de la regió de Sandzak, on centenars de joves van sortir al carrer amb la bandera turca i celebrant efusivament la victòria de Turquia i cridant consignes com "Sandzak no és Sèrbia".

La majoria musulmana es veu discriminada

La regió de Sandzak va pertànyer fins al 1913 a l'Imperi otomà tot i que actualment es troba situada entre els estats de Sèrbia i Montenegro. La seva capital és Novi Pazar (situada dins l'estat de Sèrbia) amb 85.000 habitants, dels quals un 76% de bosnians (musulmans) i un 20% de serbis (ortodoxos). Des dels inicis de la dècada dels 90 hi ha hagut tensions entre les dues comunitats tot i que aquesta regió no va ser de les més violentes durant el conflicte dels Balcans.

La darrera onada de tensions va començar el juny d'enguany, quan a les eleccions al Consell Nacional Bosnià (un òrgan instaurat l'any passat per protegir les minories dins de Sèrbia) va guanyar a la regió de Sandzak, el candidat Muamer Zukorlic, proper a les autoritats musulmanes de Bòsnia i derrotant als candidats més propers a les polítiques arribades de Belgrad. Entre les seves propostes hi ha l'autonomia de la regió de Sandzak, qüestió que ha indignat a les autoritats sèrbies i demana la intervenció de la UE per tal que "s'acabi amb la discriminació contra els bosnians que es viu a Sandzak". Per la seva banda, la minoria sèrbia veu Zukorlik com un islamista radical i creix el temor per tal que no es repeteixin episodis viscuts en altres zones del país.

Enfrontaments entre manifestants i policia

Al començament de setembre, va haver-hi enfrontaments i aldarulls entre manifestants bosnians i la policia sèrbia que van acabar amb desenes de persones detingudes i vàries ferides. Els enfrontaments van començar quan un miler de manifestants es queixaven i impedien la construcció d'un jardí d'infància en una parcel.la en litigi, que la comunitat islàmica reclamava com a seva. Zukorlic va manifestar que la confiscació del tros de terra representa "la culminació de violència, discriminació i menyspreu pels drets bàsics musulmans". Després dels incidents, el ministre serbi de Treball i Polítiques Socials, Rasim Ljajic va haver de sortir desmentint que "el problema de Sandzak representi una inestabilitat pel país" i afirmant que "els problemes a la regió no són ni ètnics ni polítics, sinó de caràcter econòmic".

Més informació: