Notícia

La detenció d'un activista independentista al Iemen del Sud incrementa l'escalada de la violència amb el nord

Més de 4.000 persones van intentar entrar a la presó on hi havia el detingut · Des del 2007 el moviment independentista del sud ha anat creixent fins ser la principal opció política · La situació geoestratègica de la zona és un punt clau per entendre el conflicte

La tensió entre el nord i el sud del Iemen ha tornat a incrementar-se en els darrers dies degut a greus enfrontaments entre el moviment independentista del sud i les forces policials. El passat 11 de novembre, més de 4000 persones van intentar entrar a la presó on estava detingut Hasan Baoum, un dels líders del moviment independentista del Iemen del Sud, després de la seva detenció sota l'acusació d'organització de manifestacions il·legals. Hores més tard de la protesta, va haver-hi un atac amb granades en un control de la policia que segons un oficial va ferir a quatre soldats i a dos independentistes.

En els darrers mesos la tensió ha anat incrementant-se en aquesta regió del món àrab. El mes de març d'enguany un independentista va ser assassinat en un punt de control de la policia iemenita, després de rebre varis trets quan es va resistir a ser arrestat.

Una unió que no va solucionar els conflictes

Com tants altres territoris del món en vies de desenvolupament, el Iemen és un país que pateix les conseqüències del procés de descolonització. Més endavant, els enfrontaments mundials dins del context de la Guerra Freda van sacsejar al Iemen, on hi havia el nord del país amb un govern procapitalista i faccions religioses dintre seu i el sud que va esdevenir una república socialista. El 1990, amb la caiguda de la Unió Soviètica comença un procés d'unificació que no resoldrà les tensions internes fins al punt que el 1994 s'inicia una guerra civil entre el nord i el sud.

En els anys posteriors el sud de l'estat es veu discriminat a nivell polític, econòmic i social i es va creant un clima de tensió que es cristalitza el 2007 amb la creació del moviment del Iemen del Sud, on hi conflueixen varis tipus d'organitzacions, des dels partits marxistes fins als panarabistes descendents de les tesis de Nasser, sent la independència del sud del país una de les seves principals reivindicacions.

El petroli com a camp de batalla

Darrere les tensions polítiques hi trobem altres tipus de raonaments per l'escalada de violència des de fa anys. Per una banda, el Iemen del Sud és on es troben els principals pous de petroli del país a més de fer frontera amb l'Aràbia Saudita, cosa que el fa un lloc molt important estratègicament. Des de fa uns anys, el govern dels Estats Units ha acusat aquests territoris de ser un dels principals amagatalls i reductes d'Al Qaeda, cosa que ha fet que la indignació de la població encara pugés més de to i que es cedís a la impunitat de les forces policials.

Més informació: