Notícia

El govern del Sudan amenaça de no reconèixer els resultats del referèndum d'autodeterminació

El govern sudanès acusa l'SPLM d'atemorir la població del nord per què no voti · El representant de l'ONU a la zona declara que el procés de registre s'està duent a terme amb normalitat · L'inici de les votacions és previst per al 9 de gener

Després de la primera setmana des que dilluns passat va començar el període de registre per les persones que volien anar a votar pel referèndum sobre la independència del Sudan del Sud, el 9 de gener de 2011, han començat a sorgir els conflictes sobre el registre. Rabie Abdelati, un dels portaveus del Partit del Congrés Nacional (NCP, en les seves sigles en anglès) que és qui governa al Sudan, va advertir que l'estat podria no reconèixer els resultats del referèndum, ja que havien detectat que el Moviment d'Alliberament del Poble del Sudan (SPLM, en anglès) "estan utilitzant eines per pressionar i atemorir la població sudsudanesa que viu al nord per tal que no es registrin i això significaria que el referèndum no seria ni lliure ni net ni transparent.

Segons el mateix portaveu, la gent que va haver de refugiar-se al nord durant la guerra també té dret a votar al referèndum (un 10% de la població) i segurament ho faran de manera negativa. Per això, Abdelati creu que l'SPLM està intentant condicionar el seu vot. Segons Justin Ambago Ramba, analista sudanès i defensor de la independència del Sudan del Sud, aquesta notícia és una estratègia del govern per tal "d'intentar evitar l'inevitable", és a dir posar pals a les rodes d'un resultat que ja saben que serà partidari de la independència. I també assegura que vulnera els drets humans i democràtics més bàsics no acceptar un resultat quan encara no s'ha produït.

D'altra banda, el representant de les Nacions Unides al Sudan, Haille Menkerios -que està de gira per la zona avaluant el procés de registre- ha declarat que "veu una sortida per la pau amb aquest referèndum" i afirma que el procés pel referèndum i el registre "s'estan desenvolupant amb normalitat i amb garanties".

El referèndum per la independència del Sudan del Sud és part dels acords de pau signats a Naivasha (Kenya) el 2005 entre l'SPLM i l'NCP. Així mateix, dins dels mateixos acords es declarava que la regió dels nous comtats de Ngok Dinka també tenia el dret de convocar un referèndum per independitzar-se del Sudan del Sud, en cas que aquest voti positivament en el referèndum d'autodeterminació. El període de registre finalitzarà l'1 de desembre i començarà la campanya i el procés electoral que culminarà amb la votació del 9 de gener.

Més informació: