Notícia

L'ONU alerta que necessitarà més recursos per a assistir els sud-sudanesos que participaran al referèndum d'independència

Més de 51.000 sud-sudanesos ja s'han desplaçat fins al seu país per a registrar-se · L'ONU considera que necessitarà 24 milions d'euros per a atendre'ls correctament · Els partits ja han començat campanyes a favor del 'Sí' a la consulta, que se celebrarà el 9 de gener

La Missió al Sudan de les Nacions Unides (UNMIS) ha explicat aquest dimarts que més de 51.000 sud-sudanesos ja han viatjat al seu país per a registrar-se i participar en el referèndum d'independència que el Sudan del Sud celebrarà el 9 de gener, i espera que n'arribin 150.000 més. És per això que ha alertat a la comunitat internacional que ben aviat es necessitaran més recursos econòmics per a proporcionar-los aliments i refugi. Concretament, un alt funcionari ha informat que "es necessiten 32 milions de dòlars [uns 24 milions d'euros] per a proporcionar assistència a aquelles persones que estan anant al sud del Sudan, sobretot un refugi, aigua i assistència sanitària".

Els sud-sudanesos decidiran democràticament el 9 de gener si s'independitzen del Sudan. Per poder votar, els sud-sudanesos s'han d'haver registrat prèviament, en un procés que s'acaba avui, dimecres 8 de desembre. Fins el 9 de gener, tots els votants que s'han desplaçat expressament romandran al Sudan del Sud, motiu pel qual l'ONU preveu una catàstrofe humanitària si no els pot atendre com seria desitjable. I, passat el referèndum, si el resultat és positiu, molts dels desplaçats aspiraran a quedar-se al nou país.

Els sud-sudanesos han pogut arribar fins al seu país gràcies als combois organitzats pel govern sud-sudanès. Però com que no n'hi ha hagut prous, també ho han fet o bé a peu o bé navegant a través del riu Nil. De fet, el govern sud-sudanès ha acusat el govern estatal de negar-li importants sumes de diners pactades d'antuvi perquè tots els preparatius del referèndum es poguéssin desenvolupar amb èxit. Així mateix, les autoritats internacionals preveien que al referèndum hi participarien uns cinc milions de votants, però de moment encara no s'ha assolit la xifra de quatre milions de registres.

Paral·lelament, formacions com el Partit Demòcrata Unit ja han iniciat una campanya a favor del 'Sí' al referèndum. El líder del partit, Tong Lual Ayat, raona: "La nostra gent ha patit durant molt de temps en pro de la unitat del país. Ara, deixem-los triar una altra via i veiem com funciona". Així mateix, diaris com el South Sudan Nation també fan pedagogia de la independència, amb articles favorables al 'Sí' en què afirmen: 'Separació del Sudan del Sud, pero no pas divisió de la gent'

Més de cinc anys
Per bé que alts funcionaris propers al president sudanès, Omar al Bachir, havien demanat que el referèndum s'aplacés, la possibilitat s'ha rebutjat una vegada i una altra des del govern autònom del Sud del Sudan, comandat pel Moviment Popular per a l'Alliberament del Sudan (SPLA/M, en les seves sigles en anglès). El braç armat del SPLA/M -format per negro-africans cristians i animistes- va lluitar durant dues dècades contra el govern sudanès -favorable a les tribus àrabs i nubis del nord, eminentment de creences musulmanes-, en una guerra que va causar dos milions de morts i que finalment es va acabar amb un acord de pau signat el 9 de gener del 2005 que ja preveia el referèndum del mes vinent.

Si el resultat del referèndum acaba essent positiu, serà el primer nou Estat que sorgirà a l'Àfrica durant el segle XXI. L'últim en néixer fou Eritrea, el 1993, després de la guerra de secessió que va mantenir amb Etiòpia durant deu anys.

Més informació: