Notícia

L'atemptat d'Alexandria mostra la cara més crua de la discriminació dels coptes a Egipte

Els cristians egipcis surten als carrers per reclamar protecció · El president Mubarak, objecte de les crítiques dels manifestants · Entitats prodrets humans reclamen a l'Estat egipci canvis en la política envers els coptes · La premsa egípcia es fixa en l'amenaça contra la “unitat nacional” que l'atac armat ha suposat

L'atemptat de la nit d'Any Nou contra l'església dels Sants, a Alexandria (Egipte), que va costar la vida a 21 persones, i sobretot els fets esdevinguts posteriorment, ha posat davant dels ulls del món les tensions que, des de fa molts anys, es coven al país nord-africà al voltant de la comunitat copta. Els seguidors d'aquesta branca del cristianisme (es calcula que són al voltant del 10% de la població egípcia, tot i que no hi ha dades fiables) denuncien des de fa temps les discriminacions a què són sotmesos. Discriminacions que comencen pel propi Estat egipci.

El malestar dels coptes, de forma poc habitual, ha esclatat aquest cap de setmana en forma de manifestacions tant a Alexandria com a la capital d'Egipte, el Caire. Les protestes han anat dirigides al president Hosni Mubarak, a la policia (amb la qual grups de manifestants s'han enfrontat físicament) i al sistema judicial. L'informe més recent de Human Rights Watch sobre Egipte critica que, en els atacs contra els coptes per motius religiosos (com el del dia de Reis de l'any passat), les autoritats “sovint” han deixat sense càstig els culpables i no s'han involucrat en una “campanya de respecte i tolerància a la diversitat lingüística”. També Amnistia Internacional retreu a Egipte que no faci prou per protegir els coptes amenaçats per la violència islamista.

Mubarak i el primer ministre d'Egipte, Ahmed Nazif, han condemnat l'atac però han posat l'accent, sobretot, en la “unitat” de la nació egípcia. Davant d'això, entitats com la Societat per als Pobles Amenaçats estan reclamant a Mubarak que es deixi de “paraules buides” i prengui mesures concretes que afavoreixin els coptes. Entre aquestes, l'entitat reclama una adequada representació dels cristians al Parlament i la prohibició de les campanyes anticoptes “a l'escola i als mitjans de comunicació”.

La premsa egípcia segueix la consigna oficial

La interpretació que la premsa local fa de l'atac contra la comunitat copta ha estat en la línia governamental, i coincideix a reclamar als ciutadans que no facin distincions entre cristians i musulmans i posin la nació egípcia per davant de tot. En aquesta recopilació elaborada per la BBC es pot llegir com l'Al Ahram diu que aquells qui creguin que l'atac ha estat el producte de “friccions internes” a Egipte “haurien de reconsiderar” els seus plantejaments, mentre que l'Al Akhbar opina que aquest “acte criminal” no tan sols “ha apuntat els coptes, sinó també els musulmans”. En la mateixa línia, l'Al Jumhuriya escriu que el “compromís dels egipcis amb la unitat nacional s'ha incrementat” després de la massacre.

Més informació: