Notícia

Les urnes obren les portes de la independència del Sudan del Sud

Comença el referèndum que desembocarà en la creació del 55è estat africà · La participació era alta el primer dia de votacions, diumenge 9 · Esclat violent a Abyei entre partidaris i detractors de la secessió · El president del Sudan del Sud demana que tothom accepti el resultat del vot i que es garanteixi la seguretat dels nord-sudanesos al sud i dels sud-sudanesos al nord

El Sudan del Sud ha començat una setmana històrica, la setmana que -si no hi ha una sorpresa majúscula- el conduirà a la independència política. Les més de 2.600 urnes que hi ha arreu del territori sud-sudanès van començar a rebre vots ahir diumenge dia 9, en un procés que continuarà fins al proper dia 15. El resultat és pràcticament cantat: hi haurà un vot massiu a favor de la secessió.

La independència, però, no es farà immediatament. La proclamació dels resultats oficials arribarà cap el dia 7 de febrer, segons ha explicat la Comissió del Referèndum del Sudan del Sud (CRSS), i serà llavors quan comenci la transició cap a la plena sobirania del Sudan del Sud. Segons es preveu, la proclamació del nou estat (el 55è del continent africà) arribarà al mes de juliol, amb el reconeixement internacional, començant pel del propi Sudan. També segons les dades de la CRSS, les persones amb dret de vot són 3.930.916, tant al Sudan del Sud com a la resta del territori estatal i en vuit països estrangers.

Gran afluència el primer dia de votacions

Milers de persones van fer cues davant dels col·legis electorals ahir diumenge, explica el Sudan Tribune, per participar en la història votació. El corresponsal d'aquest diari explica que a la capital sud-sudanesa, Juba, els comerços estaven tancats i que hi havia una forta presència militar per tal d'evitar cap mena de problema. Problemes com els que estan tenint lloc a la disputada regió d'Abyei, on partidaris i detractors de la independència del Sudan del Sud s'han enfrontat al llarg dels darrers tres dies. A Abyei s'havia de fer una votació per decidir si el territori s'unia al Sudan del Sud o romania dins del nord, però no hi ha hagut acord sobre qui hi podia votar i al final la consulta no s'ha fet.

Enmig d'aquest ambient, el president del Sudan del Sud, Salva Kiir Mayardit, ha fet una crida a "l'acceptació del resultat del referèndum" per part de tothom i ha dit que la votació ha de suposar el començament d'una era de pau i prosperitat a la regió. Igualment, Kiir s'ha compromès a garantir la seguretat dels nord-sudanesos que viuen al Sudan del Sud i ha recordat que la dels sud-sudanesos que viuen al nord també ha de ser garantida.

Més informació: