Notícia

S'estrena amb una elevada participació la primera consulta sobre l'autodeterminació del Tirol del Sud

Els organitzadors de la votació a Ahrntal, que durarà fins al novembre, aspiren a superar el 50% d'afluència i consideren que la iniciativa marca “l'inici d'una llarga batalla democràtica” · El CIEMEN envia un observador a la consulta i explica al Tirol del Sud quin ha estat el desenvolupament dels referèndums populars a Catalunya · Avança la mobilització política per aconseguir la doble ciutadania austríaca-italiana per als sud-tirolesos que la desitgin

El municipi d'Ahrntal, al Tirol del Sud, va començar dissabte la seva consulta sobre l'autodeterminació, la primera que es fa en aquest territori alpí. El procés, que s'allargarà fins al mes de novembre, es va fer en un dels nuclis de població d'aquest municipi, Sankt Johann. Des de Catalunya hi va acudir com a conferenciant i observador el membre del CIEMEN Quim Arrufat, qui va explicar als sud-tirolesos l'experiència de les consultes als més de 500 municipis catalans que, fins ara, n'han fet una.

Segons Arrufat, la participació a Ahrntal va ser elevada, possiblement al voltant de 300 persones, xifra que va permetre els organitzadors, del partit Llibertat Sud-tirolesa (Süd-Tiroler Freiheit, STF) d'augurar que, al final de la consulta, la participació se situarà per sobre del 50%. Les votacions s'aniran fent a cada nucli de població d'Ahrntal durant alguns dissabtes a la tarda i al vespre, sempre seguint el mateix model: es pronunciarà una conferència i els veïns del poble podran votar. No es farà el recompte de les paperetes fins al mes de novembre, tot i que es calcula que, tal com passa a les votacions catalanes, el “sí” aconseguirà una victòria esclatant.

L'inici de la consulta popular d'Ahrntal ha tingut impacte als mitjans de comunicació sud-tirolesos. El diari Alto Adige, que s'edita en italià, s'ha fet ressò de la intervenció d'Arrufat i també de les paraules de la líder de l'STF, Eva Klotz, per a qui la votació d'Ahrntal “és tan sols l'inici d'una llarga batalla democràtica per la conquesta de l'autodeterminació”. També n'ha parlat, al seu informatiu local, la RAI sud-tirolesa.

L'STF, també per la doble ciutadania

La setmana passada us explicàvem que el principal partit del Tirol del Sud, l'autonomista Partit Popular (Südtiroler Volkspartei, SVP) considerava que les consultes no eren pas la prioritat del país i que ara mateix hi havia coses “més importants” a fer. Entre aquestes, l'SVP deia que calia apostar per aconseguir la doble ciutadania italiana-austríaca per a tots els sud-tirolesos. Aaquest cap de setmana, el president del Tirol del Sud, Luis Durnwalder (SVP), s'ha reunit amb el ministre d'Afers Estrangers austríac, Michael Spindelegger, per analitzar la qüestió. L'STF, per la seva banda, també és partidària de la doble ciutadania, i ha iniciat una campanya de recollida de signatures per reclamar al Parlament d'Àustria que aprovi les modificacions legals necessàries perquè qualsevol sud-tirolès que ho vulgui pugui aconseguir la nacionalitat austríaca.

Més informació: