Notícia

Brian Currin mira de donar aire al procés de pau enfront el menyspreu dels governs espanyol i basc

Ha presentat el Grup Internacional de Contacte (GIC), format per cinc mitjancers de prestigi internacional · Madrid i Vitoria l'ignoren, mentre que el vicepresident espanyol ja ha dit que no inscriurà Sortu al registre de partits polítics

L'advocat sud-africà i expert en la mediació de conflictes internacionals Brian Currin va presentar ahir a Bilbo el Grup Internacional de Contacte (GIC), que mirarà de facilitar el desenvolupament exitós del procés de pau basc, 'fomentar mesures que generin confiança' i 'animar i assistir els partits, en la mesura que sigui requerit, en la preparació i desenvolupament d'una agenda per al diàleg polític'. Tot i aquestes bones intencions, tant el govern espanyol com el basc rebutgen de ple la presència de Currin al País Basc.

El GIC estarà format per la criminòloga britànica Silvia Casale; el professor universitari suís Pierre Hazan; el secretari general de la Interpol entre 1985 i 2000, el britànic Raymond Kendall; la Defensora del Poble del Nord d'Irlanda entre 1999 i 2007, Nuala O'Loan, i el professor universitari uruguaio-israelià Alberto Spektorowski.

Aquests cinc mitjancers, més Currin, ja van començar a traçar ahir un full de ruta que pugui culminar exitosament. Però malgrat els seus currículums de prestigi, tant el govern espanyol com el basc ja se n'han desmarcat obertament amb l'argument que el conflicte basc és un conflicte intern de l'Estat espanyol. A més a més, el vicepresident espanyol i ministre de l'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, ja va deixar clar divendres després del consell de ministres que el nou partit de l'esquerra independentista basca, Sortu, no seria legalitzat de facto tot i que complís els requisits establerts per la llei, "perquè és la continuadora de la il·legalitzada Batasuna".

L'esquerra independentista basca malda per poder concórrer a les eleccions municipals del 22 de maig, situació que el govern espanyol no veu de bon ull. Rubalcaba va explicar que no inscriuria Sortu al registre de partits polítics i que instaria la fiscalia i l'advocacia de l'Estat perquè sol·licitessin al Tribunal Suprem espanyol (TS) la il·legalització de Batasuna.

Amb aquesta maniobra, el govern espanyol endarrereix el procés de legalització de Sortu: ni que el TS acabi dictaminant que és un partit legal, molt probablement ho farà fora del termini vàlid per a presentar les llistes de cara a les municipals. Així, Sortu podria concórrer a les eleccions espanyoles del 2012 i a les basques del 2013, però no pas a les d'enguany.

Més informació: