Notícia

Una sentència a l'Equador obliga Chevron a pagar per la contaminació de les comunitats amazòniques

La multinacional nord-americana, multada amb 6.100 milions d'euros · La sentència arriba 17 anys després de l'inici del judici, impulsat col·lectivament per 30.000 indígenes, que demanaven una indemnització molt més elevada · Les denúncies contra Chevron-Texaco li retreuen el desplaçament i extermini de set comunitats indígenes a l'Equador i la destrucció de diversos ecosistemes

El Tribunal Provincial de Sucumbíos, a l'Equador, va condemnar a mitjan mes de febrer la petroliera nord-americana Chevron a pagar una indemnització de 6.100 milions d'euros pels perjudicis ambientals a la selva amazònica que, durant els darrers anys, ha estat provocant. El jutge Nicolas Zambrano va emetre la sentència assegurant que "les proves demostraven la presència de substàncies contaminants a la zona que és probable que siguin les causants dels perjudicis denunciats pel veïnat de la zona". La sentència també obliga l'empresa petroliera a demanar perdó als afectats per la contaminació contínua de les seves terres, sota l'amenaça de duplicar el valor de la multa.

Els demandants (una acusació popular sostinguda per més de 30.000 persones de la zona) han qualificat la sentència d'"històrica", tot i que l'acusació demanava una indemnització de 113.000 milions de dòlars, en un judici que va començar el 3 de novembre de 1993. El president de l'Equador, Rafael Correa, va felicitar els demandants en "el cas més gran de la història de reparacions per danys mediambientals". Per la seva banda, l'empresa Chevron va emetre un comunicat el mateix dia de la sentència on assenyalava que la sentència és "il·legítima i inaplicable". Chevron ha presentat recurs.

Una història que ve de lluny

Les contaminacions de Chevron (abans Texaco) a l'Amazònia equatoriana daten del 1967, quan va convertir-se en la primera empresa que va començar-hi activitats d'extracció. Des de llavors, les denúncies dels habitants han estat constants.

Des que es va posar en marxa el judici contra Texaco, però, hi ha hagut una unió de diferents comunitats indígenes sota el nom de Front de Defensa de l'Amazònia que ha estat una de les principals plataformes aglutinadores en la denúncia. Segons el seu punt de vista, el cas de Chevron és un cas clar de deute ecològic. Denuncien (només a l'Equador) el desplaçament i extinció de set comunitats indígenes i la destrucció dels ecosistemes amazònics, andins i costers allà on s'ha instal·lat l'empresa.

Entre les denúncies ecològiques més significatives hi ha l'ocupació, per part de les instal·lacions de Chevron, de més de 442.000 hectàrees, la perforació de 339 pous de petroli, el llançament de les tones de material tòxic als rius o la contaminació de les aigües freàtiques. A causa d'aquestes actuacions, s'han denunciat milers de morts de indígenes per contaminació, destrucció dels recursos naturals propis, alts índexs de càncer i de desnutrició i l'obligat desplaçament de desenes de milers de persones.

Durant el judici, diferents organismes com l'Organització d'Estats Americans (OEA), la Comissió Interamericana pels Drets Humans o Amnistia Internacional han denunciat repetides vegades les amenaces i agressions constants contra els membres de les comunitats indígenes que han tirat endavant les denúncies contra l'empresa petroliera.