Notícia

El moviment tibetà a l'exili, a punt d'iniciar el procés post-dalai lama

Després de la petició del dalai de deixar el lideratge polític, els diputats del Parlament a l'exili han acordat reduir-ne l'autoritat, però li han demanat que no es retiri. Diumenge s'han celebrat comicis per escollir el primer ministre a l'exili i alguns dels diputats al Parlament a Dharamshala.

El moviment tibetà a l'exili passa un moment de reflexió profunda. En només deu dies de diferència s'ha produït la inèdita demanda del màxim líder polític i religiós del poble tibetà, el 14è dalai lama, Tenzin Gyatso, d'abandonar el seu lideratge, el passat dia 10; els diputats han demanat en una resolució que reconsideri la seva decisió, una setmana després; i aquest dissabte el dalai lama ha insistit, públicament, que cal iniciar un procés de transició per elegir democràticament l'executiva que representa els tibetans exiliats i que es dissoldrà "amb la llibertat" del Tibet.

Aquests dies, Tenzin Gyatso ha dit repetidament que és el moment que els tibetans -a l'exili- tinguin un sistema plenament democràtic. Per a aconseguir-ho, insisteix, "cal que se'm retiri completament l'autoritat formal". El dalai lama, premi Nobel de la pau i divulgador del cas tibetà arreu del món, ha deixat clar que mantindrà el seu lideratge espiritual.

Però els diputats del Parlament a l'exili, establert a la ciutat índia de Dharamshala des que les tropes xineses van forçar la sortida del dalai lama del Tibet, l'any 1959, han demanat aquest divendres al dalai lama que reconsideri la seva decisió. Després de dos dies de debats, el Parlament ha aprovat una resolució on es mostra "gratitud i devoció" pel lideratge de Gyatso i declara el convenciment que aquest sistema "és plenament conforme amb les normes modernes d'una democràcia saludable".

Gairebé immediatament, dissabte, el dalai lama ha rebutjat aquesta resolució i l'ha retornada al Parlament, on s'haurà de discutir l'assumpte de nou. Aquest dilluns s'ha sabut que el Parlament formarà un comitè que dissenyi la transició que comença ara, amb un calendari que progressivament despulli el dalai lama de totes les seves responsabilitats polítiques.

Diumenge electoral

La preocupació del dalai lama per un sistema més democràtic no és nova. L'any 2001 es va fer un primer pas important en aquesta direcció, amb l'elecció per primera vegada d'un primer ministre a l'exili. Aquest diumenge tocaven comicis un altre cop, dels quals en sortirà escollit el tercer primer ministre de la història, i 44 membres del Parlament. Es calcula que més de 80.000 tibetans a l'exili hi han participat -hi ha hagut comissions electorals a l'Índia, Estats Units, Suïssa, Japó i Austràlia, entre d'altres- i els resultats s'anunciaran el proper 27 d'abril.

Més informació: