Notícia

Un informe de la Casa Blanca dóna suport a dos referèndums per decidir l'estatus de Puerto Rico

És la primera vegada que des d'Estats Units es proposa un referèndum per decidir-ne l'estatus · Els independentistes de Puerto Rico consideren l'informe un nou acte de colonialisme · L'estatus actual d'Estat Lliure Associat sempre ha tingut el màxim suport.

El Grup de Treball de la Casa Blanca sobre Puerto Rico va emetre el 16 de març un informe on declarava el seu suport a que el poble de Puerto Rico decideixi a les urnes si vol seguir vinculada als Estats Units, si vol ser un Estat Lliure Associat (ELA) o si vol la independència. L'informe recomana que abans de finalitzar l'any 2012, es facin dos referèndums a l'illa. El primer preguntaria si vol continuar sent un Estat Lliure Associat. Si el resultat fos negatiu a la situació actual, es convocaria un segon plebiscit on es preguntaria sobre el nou estatus, i les opcions serien la independència, la sobirania en associació (commonwealth) o convertir-se en un estat més dels Estats Units (statehood). A part de les recomanacions sobre la qüestió de l'estatus en l'informe també s'esmenten altres qüestions com la sanitat, l'educació o la creació de llocs de treball. L'informe és una recomanació que ha de ser debatuda tant a la Casablanca com al Congrés dels Estats Units en els propers mesos.

La reacció dels partits

Les reaccions dels partits de Puerto Rico no es van fer esperar i van ser diverses. El Partit Independentista de Puerto Rico (PIP), a través del seu president, Rubén Berríos, va emetre un comunicat molt dur contra l'informe tot assegurant que "ara sabem que el Congrés dels Estats Units no farà absolutament res per enfrontar el problema de la descolonització de Puerto Rico". Berríos va acusar el govern dels EUA d'actuar amb "paternalisme i manca de respecte" i va assegurar que la única opció és que "Puerto Rico reclami als Estats Units, mitjançant una consulta local, el seu compromís d'oferir a l'illa només alternatives descolonitzadores".

Per la seva banda el governador Luis Fortuño del Partit Nou Progressista (PNP) va declarar sentir-se satisfet amb l'informe ja que "dibuixa un nord des del punt de vista de la Casa Blanca a partir del qual podrien sortir possibles solucions" i va assegurar que el PNP presentarà una proposta de llei per tal de poder elaborar un pla per la nova situació.

Una llarga espera

Tot i que és la primera vegada que des de la Casa Blanca es valora l'opció d'un referèndum per Puerto Rico, en els darrers anys hi ha hagut tres referèndums convocats per Puerto Rico per decidir sobre el seu estatus. El primer va tenir lloc l'any 1967, on va guanyar l'opció de l'Estat Lliure Associat amb el 60,14% dels vots. El 1993 hi va haver un nou referèndum on el 48,6% de la població que va anar a votar va escollir la mateixa opció, mentre un 46,3% va votar per ser un estat més dins d'Estats Units. Finalment el desembre de l'any 1998 hi va haver un tercer referèndum on va guanyar l'opció de "cap de les anteriors" amb el 50,3% dels vots. El resultat va ser així degut a què el Partit Popular Democràtic no va estar d'acord amb les preguntes fetes al referèndum. L'opció de la independència ha tingut un escàs suport aconseguint un màxim del 4,4% en el referèndum del 1993.

Més informació: