Notícia

Els rebels del delta del Níger ataquen una instal·lació petroliera a dues setmanes de les presidencials

El MEND està duent a terme diverses accions armades emmarcades en les eleccions presidencials del 2 d'abril · Un any després del trencament del darrer alto-el-foc segueixen vigents les mateixes reivindicacions · La indústria petroliera ha estat denunciada diverses vegades pels danys ambientals, socials i econòmics que està causant a la zona

El Moviment per a l'Emancipació del Delta del Níger (MEND, en les seves sigles en anglès) va reivindicar el passat 16 de març un atac amb bomba contra una instal·lació petroliera pertanyent a una filial de l'empresa italiana AGIP a l'estat de Bayelsa, al delta del Níger. Tot i que les autoritats locals van atribuir l'atac a un "grup de joves locals", desmentint que fos una acció del MEND, el grup armat va enviar un comunicat a la premsa atribuïnt-se l'atac i avisant que "aquest atac i atacs similars a instal·lacions petrolieres es duran a terme en els propers dies com a recordatori al govern nigerià per tal que es prengui seriosament les nostres amenaces".  Els dies següents, va haver-hi una amenaça de bomba en un vol de l'empresa i també a la seu del ministeri de Justícia nigerià.

Es trenca l'alto-el-foc

El comunicat està emmarcat en les eleccions presidencials que tindran lloc a Nigèria el 2 d'abril i on el MEND ja ha avisat que vol que les seves reivindicacions es tinguin en compte. Des del 30 de gener de l'any passat (data del trencament del darrer alto-el-foc) el MEND ha reivindicat diversos atacs, la majoria accions directes contra la indústria petroliera. El grup armat, però, també ha volgut atacar contra el president nigerià, com el cotxe bomba que va causar 12 morts a la capital nigeriana l'octubre passat.

El MEND va néixer l'any 2006 com a conseqüència de la duríssima repressió del govern nigerià i de la seguretat privada de les empreses petrolieres contra les lluites que les poblacions indígenes del delta del Níger van començar als anys 90 per protestar contra la instal·lació de nombroses petrolieres als seus hàbitats mil·lenaris i contra les conseqüències que això comportava. El MEND (conformat bàsicament per membres del poble ijaw) és el principal grup armat de la zona, tot i que n'hi ha d'altres més petits. L'any 2009, el MEND va aconseguir que es reduís la producció de petroli en un 30% i això va fer que les empreses petrolieres pressionessin el govern per tal de negociar amb el grup i es va aconseguir un alto-el-foc i una amnistia a la qual es van acollir uns 15.000 guerrillers.

Els danys del petroli

Un extens informe d'Amnistia Internacional de l'any 2009 alertava de les conseqüències que la indústria petroliera estava comportant a la zona. Entre d'altres, el text denunciava el vessament de petroli als rius dels quals depèn la població per abastir-se de menjar, la crema de gas (que, tot i estar prohibida pel govern nigerià des de 1984, se segueix fent, cosa que causa danys irreversibles), la construcció de carreteres i oleoductes que ha provocat el desplaçament de poblats sencers o els greus danys ocasionats als recursos pesquers i a les granges de la zona, que han empès a la població de la zona a un estat de pobresa permanent.