Notícia

Els indígenes penan guanyen la primera batalla contra una multinacional d'oli de palma

Els indígenes ja van ser desallotjats del seu territori per la construcció d'una presa. La plantació de palma s'ha estès exponencialment degut a la producció de biodiesel. Un projecte del govern de la regió per fer energia hidroelèctrica expulsa a milers de persones dels seus habitats.

Un poblat d'indígenes penan, situat a l'illa de Borneo (al sud-est asiàtic), ha aconseguit amb la seva lluita constant que una multinacional de la fusta, l'empresa malàisia Shin Yang, paralitzi la desforestació de la selva on hi habitaven des de feia pocs mesos. La població formada per un miler d'indígenes caçadors-recol·lectors va ser traslladada forçosament de l'hàbitat on vivien a causa de la construcció de la presa de Murum. Tot i que els penan no volien marxar, van demanar el Govern que si els forçaven, volien ser traslladats a una altra zona del seu territori ancestral. La nova zona que el govern els va assignar l'havia venuda uns mesos abans a Shin Yang per tal de dur a terme una macro-plantació de palma d'oli, amb la conseqüent destrucció dels boscos per aquest monocultiu.

L'oli de palma

El grup d'indígenes reallotjats van denunciar que l'empresa Shin Yang, una gran empresa dedicada bàsicament a la producció de fusta, però també a la plantació de palma d'oli, al transport de mercaderies, turisme o sector immobiliari, havia començat a talar il·legalment els boscos situats a la vora del riu Metalon, hàbitat sense el qual no poden viure, ja que són caçadors, recol·lectors de fruita i basen la seva medicina en les plantes i propietats que obtenen del bosc. L'oli de palma és un producte utilitzat des de fa molts anys arreu del món per utilització culinària, tot i així darrerament està augmentant exponencialment la seva producció a causa del desenvolupament del biodièsel, i Malàisia s'ha convertit en un dels principals productors. La Unió Europea va advertir el 2008 que les problemàtiques d'aquesta plantació són diverses; a banda de la destrucció de milers d'hectàrees de boscos i la pèrdua de biodiversitat de les zones, també s'estava estudiant aturar les importacions a causa a la possibilitat que aquest tipus de combustible creés més emissions que no els combustibles fòssils.

Un projecte de preses estatal expulsa els indígenes

El govern de la regió de Sarawak (a la part occidental de l'illa de Borneo) va plantejar el 2007 un projecte per la construcció de 13 preses per produir energia hidroelèctrica. La primera d'aquestes preses i un dels projectes més grans és la presa de Murum, projectada per la gran empresa xinesa Three Gorges Project Corporation i que inundarà 30.000 hectàrees del vall del Murum, just a la zona on hi habiten desenes de poblacions de penans i altres habitants. La central, la qual està previst que s'acabi de fer el 2013, va ser la causant del desallotjament dels indígenes a la zona afectada per la plantació de palma.