Notícia

Èxit rotund d’una coalició tàmil a les eleccions municipals d’Sri Lanka

Els resultats de les eleccions municipals posen de manifest l'abisme entre el territori tàmil i la resta d’Sri Lanka malgrat els intents del Govern de guanyar-se el favor de la població tàmil al nord i est de l’illa • Els partits tàmils guanyen a 17 d’un total de 20 comicis als territoris que històricament havien dominat els Tigres per l’Alliberament de Tàmil Eelam.

L'operació militar que va posar fi a la llarga guerra el passat 2009 va acabar amb la insurgència dels Tigres per l'Alliberament de Tàmil Eelam (LTTE), però a tenor dels resultats de les eleccions municipals d'aquesta setmana, no va aconseguir canviar políticament les àres d'Sri Lanka de majoria tàmil -l'anomenat Tàmil Eelam o pàtria tàmil-, al nord i est de l'illa. Encara més, el Govern central ha estat incapaç de guanyar-se el favor de la població tàmil amb les seves promeses de reconstrucció i desenvolupament econòmic.

Els tàmils han votat massivament els partis tàmils i han rebutjat de manera molt clara els plans del president, Mahinda Rajapaksa, de solucionar un conflicte polític mitjançant reformes econòmiques. L'Aliança Nacional Tàmil (Tamil National Alliance, TNA), que segons alguns analistes està vinculada als derrotats LTTE, ha guanyat a 15 d'un total de 20 organismes municipals; una altra força local, el Front Unit Tàmil per l'Alliberament (Tamil United Liberation Front, TULF) n'ha guanyat dos; finalment, el partit de Govern singalès, l'Aliança de la Llibertat del Poble Unit (United People's Freedom Alliance, UPFA) ha guanyat els tres restants.

Aquests resultats envien un missatge clar al Govern estatal, a Colombo: la demanda d'una solució política que inclogui l'autonomia per als territoris tàmils -la TNA va abandonar l'objectiu de la independència el passat 2009- i la necessitat de resoldre les injustícies a què encara són objecte els tàmils. Un dels líders del partit, Mavi Senathiraja, ha declarat a Time que "la campanya del Govern estava basada en les tasques de desenvolupament. I malgrat tot, els votants [del nord] han fet pal•lès allò que realment és important per a ells", tot donant suport a la demanda del TNA d'una transferència de competències cap a les autoritats regionals.

D'altra banda, el partit de Rajapaksa, l'UPFA, ha escombrat les eleccions al sud d'Sri Lanka, dominat per la població singalesa, la qual clarament està d'acord amb les polítiques del Govern en relació al conflicte tàmil.

Més informació: