Notícia

El govern català esperarà “fins a l'últim minut” un acord per un referèndum que el president espanyol qualifica de “disbarat”

Puigdemont durant la conferència a Madrid.
Puigdemont durant la conferència a Madrid. Autor/a: Rubén Moreno/Generalitat de Catalunya
Els governs català i espanyol no sembla pas que estiguin més a prop l'un de l'altre després que el president de Catalunya, Carles Puigdemont, hagi reiterat que caldria arribar a un acord sobre el referèndum d'independència i que el seu homòleg espanyol Mariano Rajoy hagi qualificat la proposta de “disbarat polític, jurídic i social”.

Puigdemont va parlar ahir en un esdeveniment prou anunciat,  “Un referèndum per a Catalunya. Invitació a un acord democràtic”, celebrat a l'Auditorium Caja de Música, a Madrid, espai ofert per l'alcaldessa de la capital espanyola, Manuela Carmena, dies després que el Senat espanyol rebutgés d'acollir la conferència.

El cap de govern català va dir que “l'oferta de diàleg” del seu govern és “permanent”, incloent-hi, va afegir, la voluntat d'acordar la data i la pregunta del referèndum, que l'executiu català vol organitzar aquest setembre.

Tot i així, Puigdemont va alertar de nou que “si no s'articula una proposta pactada, el compromís del government [català] amb el poble català és democràticament inviolable”, cosa que dóna a entendre la possibilitat d'una celebració unilateral del referèndum, sense el permís de les autoritats espanyoles.

El govern català diu que disposa d'un “mandat democràtic per a la independència” des de setembre de 2015, quan Junts pel Sí va guanyar les eleccions parlamentàries catalanes amb un programa independentista.

En aquelles eleccions, les llistes compromeses amb la creació d'un Estat català —Junts pel Sí i la CUP— van aconseguir el 48% dels vots i la majoria absoluta dels escons. Els partits contraris van sumar el 39% de les paperetes. La coalició d'esquerres Catalunya Sí Que Es Pot (CSQP) va sumar-ne el 9%, amb un programa que defensava el dret de Catalunya a decidir lliurement el seu futur democràtic, però sense consignar-hi una posició contrària o favorable a la independència.

La majoria independentista al Parlament va aprovar, el novembre de 2015, una resolució que iniciava “el procés de creació de l’estat català independent en forma de república”. I el setembre de 2016, Puigdemont va anunciar que es faria un referèndum el 2017 per validar, o no, la independència.

“Disbarat” i “xantatge”, diu el president espanyol

El president espanyol Mariano Rajoy (PP) va reptar ahir Puigdemont a un debat sobre el referèndum, cara a cara, al Parlament espanyol.

Si al Congrés es votés una proposta per celebrar un referèndum, probablement seria derrotada, atès que tant el PP com el PSOE  —que plegats tenen majoria absoluta a la cambra legislativa— s'hi oposen frontalment.

A més a més, Rajoy va qualificar ahir la proposta de Puigdemont de “disbarat polític, jurídic i social”. Una informació apareguda al diari espanyol El País afirma que Catalunya declararà immediatament la independència si les autoritats espanyoles no permeten de celebrar el referèndum. La informació prové d'una versió secreta de la llei catalana que ha de regular el trànsit cap a la independència, a la qual El País afirma haver tingut accés. “Són un xantatge i unes amenaces intolerables”, ha dit Rajoy.

La líder de l'oposició catalana, Inés Arrimadas (Ciutadans), ha afirmat que el contingut de la versió filtrada de la llei “no és cap sorpresa” atès que el govern català, diu la cap de files opositora, “no vol un referèndum, sinó una gran excusa per a treure Catalunya fora d'Espanya”.

No obstant això, el govern català ha replicat aquestes informacions dient a AFP que la versió citada per El País és “un esborrany molt preliminar, escrit fa uns quants mesos, que no té res a veure amb el text que existeix avui”. El diari espanyol també afirma que la versió preliminar de la llei “permetrà el control dels mitjans de comunicació durant la campanya”.

“Sense opcions per a una solució negociada”, diu el líder de l'ANC

El president de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Jordi Sànchez, en un article d'opinió a Politico.eu, afirma que els representants polítics catalans “s'han quedat sense opcions per a una solució negociada” després de “tres cicles electorals conduïts pel tema de l'autogovern”. “El Congrés i el govern espanyols”, continua Sànchez, “han refusat repetidament les peticions per a un referèndum vinculant d'independència” encara que la demanda “té el suport de 8 de cada 10 residents” a Catalunya, “segons la majoria d'enquestes”.

A més, Sànchez demana a la UE que no “doni l'esquena a tanta gent que està reclamant el dret de votar. Quin missatge dóna al món si els seus propis membres no poden aplicar els seus valors bàsics?”, es pregunta.

El Pacte Nacional pel Referèndum recull 500.000 signatures

I encara relacionat amb això, el Pacte Nacional pel Referèndum ha recollit mig milió de signatures a favor que se celebri la votació. Una demanda que també té el suport de cinc premis Nobel: l'arquebisbe sud-africà Desmond Tutu, el pacifista argentí Adolfo Pérez Esquivel, el traspassat dramaturg italià Dario Fo, la líder maia guatemalenca Rigoberta Menchú i el vicepresident de la Lliga Tunisiana de Drets Humans Ahmed Galai.