Breu

Procés contra el moviment popular del Rif: condemnades 53 persones a penes d’entre 1 i 20 anys de presó

Nasser Zefzafi i uns altres tres dirigents de les protestes reben les condemnes més elevades

Una concentració del moviment del Rif prop d'Al Hoceima.
Una concentració del moviment del Rif prop d'Al Hoceima. Autor/a: AlhoceimasOfficiel / Global Voices
El Tribunal d’Apel·lació de Casablanca (Marroc) ha condemnat 53 persones detingudes per haver participat en el moviment de protesta del Rif a penes d’entre 1 i 20 anys de presó ferma. Les condemnes més altes, les de 20 anys, han estat dictades contra el líder de les protestes Nasser Zefzafi, així com contra uns altres tres membres destacats del moviment: Nabil Ahamjik, Ouassim Boustati i Samir Ighid.

Els dirigents han estat trobats culpables d’atemptar contra la seguretat de l’Estat, un crim tipificat en l’article 201 del Codi Penal i que els podria haver arribat a comportar una condemna a mort.

Diversos defensors d’entitats prodrets humans del Marroc així com de la Federació de l’Esquerra Democràtica han denunciat les sentències com la culminació d’un “procés polític” orientat a reprimir el moviment de protesta.

Les protestes van començar el 30 d’octubre de 2016 arran de la mort del peixater Mohcine Fikri a Al-Hoceima, la capital del Rif, esclafat per un camió d’escombraries després que la policia li hagués confiscat els seus peixos.

El moviment va anar creixent d’intensitat durant les setmanes següents. Els manifestants, molts d’ells amb banderes amazigues i rifenyes, demanaven la desmilitarització del Rif, la millora de les infraestructures —incloent-hi la construcció d’un hospital i una universitat— i una acció decidida contra la corrupció.

El Rif és un territori de majoria amaziga que, durant dècades, ha estat sistemàticament marginat per part de les autoritats marroquines.