Breu

El País Basc del Nord finançarà una política lingüística a favor de l’occità

La Comunitat d’Aglomeració aprova un pressupost de 50.000 euros

Reunió del Consell Comunitari on es va aprovar la mesura.
Reunió del Consell Comunitari on es va aprovar la mesura. Autor/a: Communauté Pays Basque
Per primer cop, la Comunitat d’Aglomeració del País Basc (CAPB, la institució pública del País Basc del Nord) finançarà una política lingüística a favor de l’occità, amb 50.000 euros. La decisió s’ha pres després que s’hagin revelat els resultats d’una enquesta sociolingüística feta als municipis occitanòfons del Baix Ador, territori integrat dins del País Basc del Nord.

L’enquesta —elaborada per la CAPB amb la regió de la Nova Aquitània, el Consell Departamental dels Pirineus Atlàntics, l’ÒPLO i l’Institut Occità— ha revelat que el 5% de la població d’aquest territori occitanòfon parla gascó —la variant occitana local— i el 7% l’entén. I tanmateix, el 78% de les persones enquestades afirmen sentir-se vinculades al gascó i donen suport a prendre mesures per mantenir-lo i desenvolupar-lo.

Aquesta dada ha convençut la CAPB d’encetar una política lingüística per al gascó. Amb els 50.000 euros es finançaran intervencions educatives, de senyalització i d’acompanyament a municipis i associacions.

Tot i que la xifra destinada és gairebé 20 cops inferior a la que rep la promoció del basc, cal tenir en compte que és el primer cop que la CAPB durà a terme una política lingüística per l’occità des que aquesta institució va ser creada, el gener de 2017.

La decisió és un primer pas per a desenvolupar el reconeixement de l’occità com a llengua pròpia del territori.

(Aquesta notícia és adaptada del diari occità Jornalet, amb qui Nationalia manté un acord de cooperació. Traducció de l’occità per Nationalia.)