Breu

Marroc: el moviment amazic d’Imider decideix desmantellar un campament de protesta després de 8 anys

L’organització, que denuncia l’espoliació dels recursos naturals de la zona, diu que continuarà la lluita per altres vies

 Una imatge de 2018 d'una reunió al campament del mont Alebban.
Una imatge de 2018 d'una reunió al campament del mont Alebban. Autor/a: Amussu :Xf ubrid n 96
El Moviment de la Carretera 96, a Imider (Marroc), ha desmantellat el campament que mantenia a la muntanya d’Alebban de manera ininterrompuda des de 2011. L’organització amaziga denunciava la contaminació i espoliació dels recursos naturals de la zona —sobretot de l’aigua— per part d’una explotació minera d’argent veïna.

En un comunicat a Facebook, el Moviment de la Carretera 96 ha explicat que ha estat impossible arribar a cap resultat tangible a partir dels contactes que l’organització ha mantingut amb polítics locals i estatals i amb la direcció de la mina. La família reial marroquina és propietària, a través de les societats Managem i Al Mada, de l’empresa que l’explota (SMI), la qual nega les acusacions del moviment.

En declaracions a Yabiladi, Omar Moujane, membre del comitè d’organització del Moviment, explica que homes, dones i criatures han celebrat una assemblea local —un agraw, institució pròpia del poble amazic— on s’ha aprovat d’aixecar el campament. Moujane ha especificat que “la lluita no ha acabat” sinó que s’organitzaran altres vies de protesta “pacífiques” que seran decidides, també, “de manera col·lectiva”.

En aquest reportatge sobre el poble amazic al Marroc, Nationalia us va explicar amb més detall la protesta d’Imider, de la qual s’ha fet una pel·lícula.