Breu

El Parlament austríac demana al govern “converses” amb Itàlia per concedir la doble nacionalitat a la població sud-tirolesa

L’independentisme sud-tirolès dóna la benvinguda a la proposta · Crítiques d’oportunisme electoral

El Parlament austríac.
El Parlament austríac.
El Parlament austríac ha demanat al govern del seu país que iniciï converses amb els governs d’Itàlia i del Tirol del Sud per tal que la ciutadania sud-tirolesa pugui accedir a la doble nacionalitat italiana i austríaca.

La demanda té el suport, des de fa anys, dels partits autonomistes i independentistes del Tirol del Sud, una província autònoma d’Itàlia majoritàriament germanòfona que va formar part d’Àustria fins al 1918.

Els partits independentistes sud-tirolesos han donat la benvinguda a la proposta, segons la qual el govern austríac hauria d’obrir converses amb Itàlia per acordar de quina manera es podria estendre la doble nacionalitat als sud-tirolesos.

Segons la resolució aprovada al Parlament austríac, només després d’aquestes converses el govern austríac hauria de presentar una proposta de llei per poder fer efectiva la mesura. La resolució recorda el paper “protector” d’Àustria envers les poblacions sud-tiroleses de llengua alemanya i ladina, per la qual cosa les eventuals converses podrien limitar-se a aquests grups.

El govern italià, però, fa anys que es mostra contrari a la mesura, i no té previst iniciar cap negociació sobre aquest tema. Roma considera que no té sentit atorgar la doble nacionalitat quan ja existeix llibertat de circulació dins de la UE per als ciutadans austríacs i italians.

La qüestió va provocar una crisi bilateral el 2017 quan el govern austríac va anunciar que volia concedir la ciutadania als sud-tirolesos de llengua alemanya i ladina que ho demanessin. L’executiu austríac, finalment, no va tirar endavant la proposta.

No manquen crítiques, a banda i banda de la frontera, segons les quals la moció aprovada ara tan sols és una maniobra electoralista dels dos partits de la dreta austríaca que hi han donat suport (ÖVP i FPÖ) just abans de les eleccions d’aquest 29 de setembre, atès que aquests partits són els que han governat a Àustria, precisament, des de 2017.

Mots clau: Àustria, Itàlia, Tirol del Sud