Breu

La victòria de Vetëvendosje a Kosovo apunta a un canvi d’era

El probable nou primer ministre vol imprimir una nova direcció en les relacions amb Sèrbia

Albin Kurti vota a les eleccions.
Albin Kurti vota a les eleccions. Autor/a: Vetëvendosje
Per primer cop des de la declaració d’independència el 2008, el Partit Democràtic de Kosovo (PDK, sorgit de la guerrilla independentista) quedarà previsible fora del govern del país balcànic. Les eleccions parlamentàries d’aquest diumenge 6 situen el centreesquerra de Vetëvendosje i la conservadora Lliga Democràtica (LDK, el partit fundat pel pare de la pàtria kosovar, Ibrahim Rugova) amb tot a favor per formar govern de coalició sense haver de dependre de cap altre partit.

El líder de Vetëvendosje, Albin Kurti, rebrà previsiblement l’encàrrec de format govern, en haver estat el seu partit el més votat (25,5% dels vots, 31 diputats de 120). La LDK ha quedat segona, a mínima distància (24,8%, 30 escons). El PDK tindrà 25 diputats, l’AAK 14, la Llista Sèrbia 10 i els partits de les altres minories del país es repartiran els altres 10.

Kurti és un activista i antic dirigent estudiantil que el 1999 va ser detingut, jutjat i condemnat pels tribunals serbis a 15 de presó per càrrecs contra la integritat territorial de Iugoslàvia i terrorisme, per la seva implicació en el moviment independentista kosovar. Va ser alliberat el 2001 i quatre anys més tard va participar de la fundació de Vetëvendosje (“Autodeterminació”, en albanès).

Vetëvendosje va néixer com un moviment amb un marcat caràcter nacionalista albanès, oposat a la presència de Nacions Unides i la UE a Kosovo i, després, a qualsevol concessió a Sèrbia. El partit reclama la unió de Kosovo a Albània.

Tanmateix, ara Kurti ha adoptat una posició diferent. Diu que la unió amb Albània no serà pas “a curt termini” i defensa un diàleg amb Sèrbia —“basat en la reciprocitat”, diu— així com amb la comunitat serbokosovar i amb la UE. És improbable que, en un acord de govern amb la LDK, figuri la qüestió de la unió amb Albània.

El fet que, per primer cop, dos partits no vinculats amb els antics guerrillers independentistes governin el país fa pensar a alguns analistes que les eleccions d’aquest 2019 poden marcar l’inici d’una nova era en un país afectat per taxes molt elevades de corrupció i atur, que Kurti ha promès atacar.