Breu

Concentració a Sardenya “contra l’ocupació militar” de l’illa

Més de 40 col·lectius denuncien les conseqüències socials i ambientals de les bases i dels exercicis amb armes

Un moment de la manifestació contra els exercicis militars i les bases.
Un moment de la manifestació contra els exercicis militars i les bases. Autor/a: A Foras @ Twiter
Entre 1.000 i 4.000 persones s’han concentrat, dissabte 12 d’octubre, a Capo Frasca (Sardenya), per reclama la fi de “l’ocupació militar” de l’illa, segons el lema de la plataforma convocant, A Foras. És la darrera d’una llarga llista de protestes contra els efectes —al territori i a la salut de persones i animals— que els contraris a les bases denuncien des de fa dècades.

Més de 35.000 hectàrees de territori sard estan sota servitud militar, segons dades del govern de l’illa. Equival al 60% del total d’Itàlia, quan l’illa tan sols representa el 2,5% de la població i el 8% del territori. Són bases emprades per l’exèrcit italià i per altres de l’OTAN per fer-hi exercicis militars.

A Foras, formada per 42 entitats i col·lectius, denuncia que la presència militar “opressora” a l’illa causa “devastació ambiental”, “especulació” i “despoblament i emigració forçada” davant de les condicions de degradació social i territorial. La plataforma també critica que Sardenya sigui usada per experimentar amb armament “per a l’enriquiment de les fàbriques de mort”.

D’altra banda, diverses investigacions apunten a una correlació entre els exercicis militars i una incidència més elevada dels índexs habituals de tumors en humans —tant entre la població civil illenca com entre els militars— i malformacions en animals.

Mots clau: A Foras, Itàlia, medi ambient, moviments socials, OTAN, Sardenya