Breu

Aprofitar el confinament per a parlar el basc “més, amb més gent i en més ocasions”

La iniciativa Euskaraldia proposa vídeos i missatges per a reflexionar des de casa sobre l’ús de l’idioma i impulsar-lo

Dues setmanes per a reflexionar sobre l’ús del basc a casa, amb l’objectiu d’emprar-lo més. És el que proposa la iniciativa Etxealditik Euskaraldira al País Basc per aprofitar el temps de confinament obligat per la lluita contra la pandèmia de la covid-19. Cada dia entre el 21 d’abril i el 3 de maig, els impulsors de la iniciativa aniran publicant vídeos i missatges amb reflexions a fer i propostes per incrementar l’ús de l’idioma.

Els materials es poden trobar a la pàgina de Facebook d’Euskaraldia i també als seus comptes de Twitter i Instagram.

Els organitzadors han demanat a les persones participants que pengin un punt de colors als seus balcons o finestres, com a mostra de la seva participació a la proposta des del confinament.

Euskaraldia, un “exercici social”

Etxealdik Euskaraldira és una proposta que forma part d’una iniciativa més àmplia, Euskaraldia, que va ser impulsada el 2018 des de diverses associacions i institucions basques, definida com un “exercici social” per a augmentar l’ús social de l’èuscar —per a parlar-lo “més, amb més gent i en més ocasions”, segons el seu lema— a través del canvi dels hàbits lingüístics. La iniciativa vol fomentar la reflexió individual sobre aquests hàbits i, a partir d’aquí, facilitar la incorporació de noves pràctiques que desemboquin en un ús més ampli de l’idioma.

La primera edició —presencial— de l’Euskaraldia va tenir lloc durant onze dies dels mesos de novembre i desembre de 2018. Hi van participar unes 200.000 persones i 85 entitats de més de 400 municipis dels set territoris històrics bascos.

Per aquesta tardor, i sempre que l’evolució de la pandèmia ho permeti, està prevista la segona edició presencial de l’Euskaraldia.

Mots clau: basc, coronavirus, Euskaraldia, llengua, País Basc