Breu

És mort Idir, llegenda de la música en amazic

El cantautor cabilenc va significar-se en la defensa de la diversitat cultural i dels pobles minoritzats

Idir.
Idir. Autor/a: Chatsam @ Wikipedia
El cantautor cabilenc Idir ha mort aquest 2 de maig a l’edat de 70 anys a París. Idir, sobrenom amb què era conegut Hamid Cheriet, va popularitzar arreu del món els sons musicals de la seva Cabília natal i va aconseguir èxit internacional a la dècada de 1970 amb A Vava Inouva, una cançó de bressol en amazic. Aquest fet va significar una injecció d’orgull entre el poble cabilenc, que veia com el règim algerià menystenia la cultura amaziga.



Idir, exiliat a París, va defensar la identitat amaziga davant de les imposicions arabistes del règim algerià. El cantautor va celebrar les protestes que, l’any 2019, van conduir a l’enderrocament del president Abdelaziz Buteflika i va destacar la presència de nombroses banderes amazigues a les manifestacions, un senyal, deia Idir, que Algèria estava acceptant la seva diversitat.

Aquesta mateixa diversitat és amb la qual Idir va mostrar sentir-se còmode en diverses col·laboracions al llarg de la seva carrera. Per exemple, en el tema conjunt que va enregistrar amb el cantautor bretó Alan Stivell el 1993: Isaltiyen, un himne a l’amistat amazigobretona.



De fet, Idir va ser un habitual dels festivals musicals bretons i va mostrar-se identificat amb la Bretanya en múltiples ocasions. L’artista cabilenc és recordat al país cèltic aquests dies.

Les incursions en les músiques d’altres cultures europees i mediterrànies va ser, de fet, un senyal de l’obra d’Idir, com exemplifiquen també les peces incloses al seu àlbum Identités (1999), on va adaptar la nadala tradicional espanyola Los peces en el río a la llengua amaziga, va col·laborar amb el també bretó Dan Ar Braz i va reprendre A Vava Inouva amb una pàtina gaèlica, en una versió amb l’escocesa Karen Matheson.