Breu

El nou primer ministre de Kosovo insisteix que Sèrbia n’ha de reconèixer la independència si vol normalitzar relacions

Albin Kurti ha estat elegit al capdavant d’una coalició liderada per Vetëvendosje, partit de l’esquerra nacionalista albanesa

Kurti parla davant l'Assemblea de Kosovo.
Kurti parla davant l'Assemblea de Kosovo. Autor/a: Vetëvendosje @ Twitter
Albin Kurti ha estat elegit primer ministre de Kosovo al capdavant d’una coalició liderada pel seu partit, Vetëvendosje (centreesquerra i nacionalista albanès). Kurti ha dit que les seves prioritats serà la lluita contra la corrupció i la creació de llocs de treball.

El nou primer ministre ha afegit que no es podran normalitzar les relacions amb Sèrbia si Belgrad abans no reconeix la independència de Kosovo. També ha reclamat reparacions de guerra a Sèrbia i una petició de perdó.

El nou govern està format per ministres de Vetëvendosje, Guxo, Llista Sèrbia, NDS (minoria bosníaca), KDTP (minoria turca) i IRDK (minoria egípcia). Guxo és una plataforma fundada per la presidenta de Kosovo, Vjosa Osmani, que va presentar-se a les eleccions dins de les llistes de Vetëvendosje.

És el segon cop que Kurti ocupa el càrrec de primer ministre. La primera vegada va ser el 2020, en un govern de coalició amb l’ara opositora Lliga Democràtica de Kosovo (LDK). L’aliança es va trencar al cap de 50 dies d’haver-se format, la LDK va presentar una moció de no-confiança que va ser aprovada per l’Assemblea de Kosovo i Kurti va haver d’abandonar el càrrec.