Breu

Gir a la guerra del Tigrai: l’exèrcit etíop és expulsat de la capital

El govern federal, debilitat, decreta un alto el foc

Les Forces de Defensa del Tigrai (TDF) van anunciar ahir que havien pres el control total de la capital del Tigrai, Mekelle, després que una ofensiva recent seva hagi forçat la retirada de l’exèrcit etíop de la ciutat.

Es tracta d’un gir radical en el transcurs d’aquesta guerra, que enfronta des del novembre de 2020 les TDF —que inclouen les forces de l’antic partit governamental del Tigrai, el TPLF— contra els exèrcits etíop i eritreu i les forces de la regió veïna d’Amhara.

Les TDF havien perdut el control de totes les ciutats del Tigrai feia mesos. El territori havia quedat repartit entre l’exèrcit etíop, l’eritreu i les forces d’Amhara, amb les TDF reagrupant-se en zones rurals.

El govern etíop, en perdre Mekelle, ha decretat un alto el foc fins al setembre. El moviment s’interpreta com una mostra de debilitat de l’exèrcit d’Etiòpia. Les TDF han assegurat que no s’aturaran fins a recuperar el control de tot el territori del Tigrai.

El Tigrai és un dels estats federats d’Etiòpia. El TPLF, partit de majoria tigrinya, va tenir el poder al govern d’Etiòpia entre 1991 i 2018, quan el reformista i actual president etíop Abiy Ahmed va arribar al poder. El 2020 va esclatar una crisi constitucional entre el govern federal i el del Tigrai, que va acabar conduint a la intervenció militar de l’exèrcit etíop al territori.

En el passat, el TPLF havia reclamat la constitució d’un estat independent al Tigrai. Vegeu-ne una explicació més completa en aquesta anàlisi que vam publicar a Nationalia.

Es calcula que la guerra ha provocat un milió de desplaçats i refugiats. S’han reportat nombroses violacions de drets humans, incloent-hi abusos sexuals a dones, sobretot per part dels exèrcits etíop i eritreu.

Mots clau: Àfrica, conflicte, conflictes armats, Etiòpia, TDF, Tigrai, TPLF