Breu

Gal·les: laboristes i independentistes acorden crear nous serveis públics gal·lesos i impulsar la llengua

El pacte preveu mesures per a reforçar les condicions d’ús vehicular del gal·lès a les escoles

Mark Drakeford (primer ministre gal·lès, Partit Laborista) i Adam Price (líder del Plaid) anuncien l'acord.
Mark Drakeford (primer ministre gal·lès, Partit Laborista) i Adam Price (líder del Plaid) anuncien l'acord. Autor/a: Plaid Cymru
El Partit Laborista de Gal·les i el Plaid Cymru han assolit un acord de legislatura de tres anys de durada en què s’han compromès a crear diversos serveis i empreses públiques gal·leses, així com donar un impuls a la llengua del país.

Entre altres mesures, l’acord preveu la creació d’una constructora pública gal·lesa d’habitatge social i estudiar l’establiment d’una empresa gal·lesa pública d’energia. El pacte també preveu avançar en l’estudi per a la creació d’un Sistema Nacional de Protecció Social de Gal·les: els dos partits s’han compromès a acordar un “pla d’implementació” cap al final de 2023.

El pacte entre laboristes i independentistes també contempla diverses mesures de reforçament de la llengua gal·lesa, especialment pel que fa a les condicions per al seu ús vehicular a les escoles amb l’aprovació d’un Llei de l’Educació en Llengua Gal·lesa així com per part de l’administració.

També es contemplen mesures contra el canvi climàtic i per a limitar les segones residències.

Els laboristes (30 escons) i el Plaid (13) tenen una majoria àmplia a l’Assemblea Nacional de Gal·les, composta per 60 membres.

El Plaid, però, no entrarà al govern, que estarà format exclusivament per membres del Partit Laborista.