Breu

Una cançó en gallec, a la final de l’Eurovisió de la música composta amb intel·ligència artificial

‘Ai-lalelo’ és un homenatge a les dones de Galícia

La cançó gallega Ai-lalelo és una de les 15 finalistes de l’AI Song Contest, un festival inspirat en el format d’Eurovisió i que s’organitza des de 2020 per a distingir temes compostos amb ajuda de la intel·ligència artificial. Totes les cançons es poden sentir al web del festival, on està oberta la votació popular fins al 30 de juny.

Ai-lalelo ha estat composta durant quatre mesos per un equip de sis artistes, enginyers, investigadors i músics gallecs, que es presenten sota el nom de PAMP!, sigles de “Proxecto Ana María Prieto”, en memòria de qui va ser, probablement, la primera programadora informàtica gallega.

La candidatura gallega té també una vinculació catalana, atès que el coordinador de l'equip és el periodista gallec-català Joel Cava.

Perquè el procés creatiu fos possible, PAMP! va ensenyar a una computadora a parlar gallec i a compondre coples a partir d’un fons de 400 cantigas tradicionals que es conserven en l’arxiu Volai-vai!

La cançó explica la història d’una costurera del segle XIX que, alhora que treballa en diferents oficis per a guanyar-se la vida, prepara una trobada de meigas. El tema vol ser un homenatge a les dones gallegues i, amb la seva participació al festival, PAMP! vol reivindicar la cultura de Galícia en un certamen internacional.

La final del festival se celebra el 6 de juliol a la Sala Reflektor de Lieja (Bèlgica) amb un format de gala que es podrà seguir en directe a través del canal oficial de l’Ai Song Contest. La classificació final es decidirà a partir d’un sistema mixt on el televot popular comptarà un 50% i el vot d’un jurat, l’altre 50%. La proposta gallega es pot votar a través de l’adreça votaailalelo.com.

Per arribar a la final, Ai-lalelo ha hagut de superar una semifinal davant d’uns altres 45 participants.

Galícia no va participar en l’edició de 2021, però sí que ho va fer Catalunya, amb la cançó I feel the wires, de l’equip AICAT, en català i anglès. Va ser l’única cançó en una llengua minoritzada, com ho és enguany Ai-lalelo.