Breu

El català torna a ser la primera llengua materna a Andorra

Feia un quart de segle que les enquestes situaven el castellà en primera posició

Llengua materna per any d'enquesta.
Llengua materna per any d'enquesta. Autor/a: Govern d'Andorra.
El català és la llengua materna del 44,1% de la població andorrana major de 14 anys, cosa que el converteix en la primera llengua materna del país pirinenc, per davant del castellà, amb un 40,3%. Des del final del segle passat fins ara, el castellà havia ostentat la primera posició: el 2018, per exemple, el 43,2% dels andorrans el tenien com a idioma matern, xifra que baixava al 35,7% en el cas del català.

Són dades de l’enquesta “Coneixements i usos lingüístics de la població d’Andorra”, que el govern del principat va presentar la setmana passada. El treball de camp es va fer entre maig i juny de 2022 i la mostra és de 747 enquestes telefòniques.

Per darrere del català i el castellà se situen el portuguès (13,5%), el francès (10%) i l’anglès (3%).

El català és llengua d’ús habitual per al 63,7% de persones enquestades, mentre que el castellà ho és per al 48,6%. El portuguès i el francès se situen al voltant del 6% cadascun.

L’enquesta recull percentatges de l’ús de les llengües en diversos contextos. Segons l’estudi, el 39,4% dels andorrans que tenen fills usen només el català amb ells, i el 9,9%, el català i el castellà. Per contra, d’aquestes mateixes persones, només el 30% usen exclusivament el català amb els pares i el 4%, català i castellà. Aquestes dades suggereixen que que en el grup de persones amb fills es dóna un increment de la transmissió generacional del català.

Totes les dades es poden consultar en aquest enllaç.